ЮНЕСКО включи културата на приготвяне на борш в Украйна в своя списък на застрашеното културно наследство – ход, за който Киев настояваше, но срещу който Москва остро се противопоставяше, предаде „Франс прес“.
Украйна смята борша – гъста питателна супа, която обикновено се приготвя с цвекло, за национално ястие, въпреки че то се консумира масово и в Русия, в други бивши съветски републики и в Полша.
Културата на приготвяне на украински борш „беше вписана в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, нуждаещо се от спешна защита“ от комитет на организацията, се казва в изявление на организацията.
Решението беше одобрено след ускорен процес, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна и „отрицателното въздействие върху тази традиция“, причинено от войната, посочват от ЮНЕСКО.
Киев приветства хода, а министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко каза в Телеграм, че „победата във войната за борша е наша“, допълвайки, че страната ще спечели и тази, и другата война“.
Добавянето на културата на приготвяне на борша в списъка на ЮНЕСКО има за цел да мобилизира вниманието, за да се гарантира, че тя ще бъде опазена, въпреки рисковете за съществуването ѝ
Комитетът отбелязва, че войната е „застрашила жизнеспособността“ на културата на борша в Украйна.
„Човешкото разселване представлява заплаха, тъй като хората не само не могат да готвят или отглеждат местни зеленчуци за борш, но и да се събират заедно. Това подкопава социалното и културно благосъстояние на общностите“, казват от комитета.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на свой ред заклейми този ход като „ксенофобски“.
ЮНЕСКО обаче отбеляза, че украинският борш е просто версия на ястие, популярно другаде, и е от съществено значение за всекидневния живот в страната.
В средата на април Украйна подаде молба за включване на културата на борша в списъка на застрашеното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО с аргумента, че нахлуването на Русия в страната на 24 февруари и последвалите месеци на бомбардировки са застрашили не самото му съществуване, а „жизнеспособността“ на традицията, свързана с ястието.
– Още новини за култура – четете тук.