Камък на глада
Камък на глада на Елба в Дечин, Чехия. Снимка: AFP

Древни камъни с предупреждения за идващ глад се появяват отново на повърхността, след като голяма част от европейския континент е обхваната от продължителна суша, предадоха световните агенции. Преди векове камъни в пресъхналите речни корита са били маркирани, за да предупреждават бъдещите поколения, че излагането им на показ означава, че гладът е наблизо, отбелязва британското издание „The Independent“. 

Няколко европейски реки, сред които Елба, Рейн и Везер, са запазили така наречените „камъни на глада“, които носят предупреждения за онези, които имат нещастието да ги видят.

Един камък на брега на река Елба, в чешкия град Дечин, се появи тази година. Забелязан наскоро от германския журналист Олаф Коенс, той носи надпис: „Ако ме видите, плачете“.

Някои обозначения датират от XV в., установяват чешки изследователи през 2013 г., а камъкът от Дечин напомня за поне 12 засушавания в продължение на 600 години.

Според Андреа Торети, учен от Европейската обсерватория за сушата, настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката за континента от 500 години насам и да продължи три месеца.

Очаква се сушата да засегне 47% от територията на Европа и промишлеността да пострада, тъй като големите реки на континента са толкова изтощени, че това ще се отрази на транспорта.

Нивото на водата в река Рейн при Емерих, близо до нидерландската граница в Германия, спадна с 1,6 инча за 24 часа в понеделник, достигайки нула на дълбокомера.

Властите заявиха, че корабоплавателният път на реката все още функционира, но рекордното ниво във вторник подчерта екстремния характер на настоящата суша.

Основната лобистка група на германската индустрия BDI предупреди, че може да се наложи фабриките да намалят производството или да го спрат напълно, тъй като нивото на водата затруднява транспортирането на товари.

Фермерите в някои части на Франция се обърнаха към чешмяната вода за добитъка си, тъй като езерата и потоците пресъхват.

В испанския регион Андалусия някои земеделски производители на авокадо трябваше да пожертват стотици дървета, за да спасят други от изсъхване, тъй като резервоарът Винуела в провинция Малага спадна до едва 13% от капацитета си, което е с 55% по-малко от преди една година.

Европа не е единствена в кризата, тъй като суша се наблюдава и в Източна Африка, западните Съединени щати и Северно Мексико.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. `Ми тази „Елба“ нали по славянски казваше се Лаба?
    Иначе нали руснаците си имаха климатично оръжие и с това гонят облаците от „вражеските“ им страни!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук