Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета в „Александруполис“ до 1 млрд. куб. метра, съобщи днес на брифинг пред Президентството служебният министър на енергетиката Росен Христов. В рамките на изявлението бяха съобщени резултатите от днешната среща при президента Румен Радев с представители на „Gaztrade“ и „Copelouzos Group“.

Повече за срещата – вижте тук.

По думите на Христов до края на деня се очаква отговор от „Газпром“ за преговори, както и да бъде назначен представител, с когото България да води разговори.

Министър Христов не полежа да отговори на журналистически въпрос каква е европейската схема за плащане към „Газпром“, за която той самият заговори. Не пожела да отговори и на въпроса коя държавна компания в Германия плаща за руски газ в рубли. Вместо това, приключи бързо изявлението си.

Христов декларира още желанието на кабинета да доставя втечнен газ през терминалите в Гърция. Липсва обяснение обаче защо беше почти изцяло отхвърлена офертата за седем танкера втечнен газ, договорени от кабинета „Петков“, както и защо единственият танкер, който приехме, се разтоварва в Турция, вместо в Гърция, както беше договорено от кабинета „Петков“.

По думите на Христов именно невъзможността да бъдат осигурени терминали за седемте танкера накарало правителството да проведе днешната среща. Защо те не бяха проведени преди да отхвърлим офертата, е въпрос отново без отговор.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук