Шолц
Олаф Шолц и Кирил Петков. Снимката е архивна.

„България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване“, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от „Ройтерс“. Шолц направил изказването от Прага, където външните министри и министрите на отбраната на ЕС се събират, за да решат дали ЕС да издава визи за руснаци и дали и къде да обучава украински войски.

Повече за срещата – четете тук.

„Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски“, каза той в Прага.

Шенгенското пространство има за цел да позволи на жителите на ЕС да пътуват през вътрешните граници на държавите членки, без да бъдат проверявани или да им се налага да показват паспортите си. Към момента то включва 27 държави, предимно от ЕС.

Досега България не отговаряше на условията, за да бъде част от фактическото безгранично пространство – тоест не прилагаше всички „достижения на правото“ от Шенген или общия набор от шенгенски правила. Примери за такива правила са контрол по сухоземни, морски и въздушни граници, издаване на визи, подпомагане на полицейското сътрудничество и защита на личните данни.

През септември предстои нова проверка страната ни е изпълнила всички процедури, след който е възможно контролът на вътрешните ни граници да бъде отменен – особено след като правителството на Кирил Петков върна държавния контрол над границата на „Капитан Андреево“.

„Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки“, допълни той.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук