Росица Велкова
На снимката: Росица Велкова-Желева

„Актуализацията на бюджета е невъзможно да бъде разработена“. Това каза днес министърът на финансите Росица Велкова-Желева на брифинг, цитирана от БГНЕС. „Не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета и единственият начин за финансиране на извънредни харчове до края на годината са икономиите“, каза още тя. По думите ѝ няма възможност и за компенсация за битови и небитови потребители заради цените на природния газ, както и изцяло за енергийни помощи.

„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнение на приходите. Преизпълнение на приходите не е налично, за да се изпълни една актуализация”, каза още тя.

Това, разбира се, осигурява допълнителни аргументи за преговори с „Газпром“ – нещо, към което служебното правителство изглежда сякаш се стреми. „Ако няма средства за изплащане на енергийни помощи, нека се помолим на Русия за евтин газ“ – така звучи логиката на служебния кабинет на Радев в случая.

Съвсем отделен в въпросът доколко евтин е руският газ, както твърди министърът на енергетиката Росен Христов. Моралният проблем, че купувайки руски газ, България спонсорира войната на Путин, също не е за пренебрегване и дори би следвало да е водещ пред цената.

Служебният министър на финансите каза още, че неминуемо ще има „някаква икономия в капиталовите разходи, която ще бъде преструктурирана“. Тя обаче нямало да бъде в размера, който се обсъждал в общественото пространство.

Финансовият министър подчерта, че има много „непредвидени разходи, които служебното правителство ще се наложи да осигурява“. Като пример посочи над 70 млн. лева, осигурени за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Капиталовите разходи

Капиталовите разходи към Министерството на отбраната са 1,1 млрд. лева, които ще са важни в сегашната мигрантска криза и войната в Украйна, а останалите 500 млн. са към около 40 разпоредители с бюджетни средства. Ще има и непредвидени разходи, като например 70-те млн. лева, които са даваха за предстоящите избори и парите, давани за настаняване на украинските бежанци, посочи служебният министър на финансите, предаде БТА.

Ръстът на БВП през тази година ще е 2,9 на сто, а през следващата година – 2,2 на сто. „За тази година очакваме забавяне на ръста на БВП през третото и най-вече четвъртото тримесечие на тази година“, каза Велкова. „Инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС, и средногодишната инфлация ще е 12,6 на сто. Догодина инфлацията ще е 5,6 на сто“, посочи Велкова.

„От гласуваните от парламента 10,3 млрд. лева за държавен дълг, досега са теглени 1,8 млрд. лева. Ще излезем на международните и на вътрешния пазар през следващите месеци“, каза още Велкова.

За 2022 година според актуализираната фискална програма (КФП) дефицитът ще е 6 228,4 млн. лева (4,1 на сто от прогнозния БВП), а за сектор „Държавно управление“ дефицит от 6 на сто от БВП.

За 2023 година прогнозата е за дефицит по КФП от 11 319,1 млн. лева (6,8 на сто от БВП), а на сектор „Държавно управление“ дефицит от 6,4 на сто.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук