заседание, парламент, Народно събрание

По традиция, на първото заседание на новия парламент, след като депутатите положиха клетва, трябваше да бъде избран и председател на 48-ото Народно събрание, или така наречения „пръв сред равни“. Изборът обаче пропадна и се наложи започване на нова процедура по избор. Нито Росен Желязков от ГЕРБ, нито Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ успяха да съберат достатъчно гласове.

За поста председател на 48-ото Народно събрание имаше четири номинации. ГЕРБ-СДС предложиха Росен Желязков. „Продължаваме промяната“ предложиха Никола Минчев, който ръководеше работата на депутатите и в 47-ото НС. „Възраждане“ издигна Петър Петров, а „БСП за България“ номинира Кристиан Вигенин.

Депутатите гласуваха първо кандидатурата на Кристиан Вигенин. От общо 239 гласа, гласувате „за“ бяха 27, 181 бяха „въздържали се“, против бяха 31.

След това народните представители подложиха на гласуване Никола Минчев, номинацията на „Продължаваме промяната“. За бяха 74, 135 бяха „въздържали се“.

Петър Петров, номинацията на „Възраждане“, спечели 27 гласа „за“, 118 „въздържали се“ и 94 гласа „против“.

Накрая остана номинацията на ГЕРБ-СДС – Росен Желязков. „За“ бяха 103 гласа, 51 „въздържали“ се и 84 „против“. Така депутатите не успяха да изберат председател.

По този начин депутатите не успяха да изберат от първия път председател на парламента. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи 15-минутна почивка, преди – както е по приетите правила, да бъде отново гласувано за евентуален избор измежду кандидатите с най-много гласове – Росен Желязков и Никола Минчев.

Последва повторно гласуване, но и този път никой не получи необходимите 120 гласа. Росен Желязков получи 103, като за него гласуваха групите на ГЕРБ-СДС и ДСП, а Никола Минчев – 98, получавайки подкрепата на ПП, ДБ и БСП. Последва нова почивка, която беше обявена като 15-минутна, но продължи около час.

След почивката, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС призова да се гласува за Росен Желязков. Асен Василев от „Продължаваме промяната“ отговори, че формацията е обявила кандидатурата още преди дни, като потвърди, че Минчев остава кандидат за председател на парламента. По думите му ГЕРБ е трябвало да си осигурят мнозинство за гласуване избора на Желязков, а ПП няма да се договаря „на диванчета и в сараи“.

Йордан Цонев от ДПС пък настоя да се гласува за кандидата на първата политическа сила, тъй като това било традицията.

Петър Петков от „Възраждане“ взе думата и поиска да знае дали започна нова процедура по избор на председател. Председателстващият Вежди Рашидов потвърди началото на нова процедура.

„Ако се чувствате отговорни, след като виждате, че вашият представител не е одобрен, трябва да направите стъпка настрани, за да дадете възможност това НС да избере някой, който може да спечели доверието на това НС“, заяви съпредседателя на ПП Кирил Петков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук