Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен/ Източник: БТА

Руските удари по цивилна инфраструктура в Украйна са военни престъпления и чист терор, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя отбеляза, че целта на тези действия е украинците да останат без отопление и вода.

По нейните думи руският президент Владимир Путин води енергийна война. Най-добрият отговор на изнудването с газовите доставки е в единството и съпричастността, добави Фон дер Лайен, предаде БТА.

Тя отчете, че спрямо септември миналата година руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са намалели с 80 на сто. Не се поддадохме на това изнудване, устояхме и трябва да се гордеем, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен отчете, че тези сътресения водят до ръст на сметките за енергия и намаляване на конкурентоспособността на европейските дружества.

Сред възможните решения Фон дер Лайен посочи държавите от ЕС да купуват газ заедно и да споделят газ. Тя отбеляза, че все още са твърде малко двустранните споразумения между съседни европейски страни за обмен на газ, затова се налага ЕС да въведе задължителни правила.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук