Афганистански джамии
Снимката е илюстративна.

Афганистански войници от специалните сили, които са се сражавали заедно с американски войници и след това са избягали в Иран след изтеглянето на САЩ миналата година, сега са набирани от руската армия, за да се бият в Украйна, заявиха трима бивши афганистански генерали пред „Асошиейтед прес“.

Те заявиха, че руснаците искат да привлекат хиляди от бившите елитни афганистански командоси в „чуждестранен легион“ с предложения за стабилни плащания от 1500 долара на месец и обещания за сигурно убежище за тях и семействата им, за да избегнат депортиране у дома, което според мнозина би било смърт от ръцете на талибаните.

„Те не искат да се бият – но нямат избор“, казва един от генералите, Абдул Раоф Аргандивал, като добавя, че около дузината командоси в Иран, с които си е писал, се страхуват най-много от депортиране. „Те ме питат: „Дайте ми решение. Какво трябва да направим? Ако се върнем в Афганистан, талибаните ще ни убият“.

Аргандивал казва, че вербуването се ръководи от руската наемна сила „Вагнер груп“. Друг генерал, Хибатула Ализай, последният началник на афганистанската армия преди талибаните да вземат властта, заяви, че усилията се подпомагат и от бивш командир на афганистанските специални сили, който е живял в Русия и владее езика.

Набирането на руски военнослужещи следва месеци на предупреждения от американски войници, които са се сражавали с афганистанските специални части, че талибаните имат намерение да ги убият и че те могат да се присъединят към враговете на САЩ, за да останат живи или от гняв към бившия си съюзник.

В доклад на Конгреса на САЩ от август изрично се предупреждава за опасността афганистанските командоси, обучени от американските военноморски сили SEALs и армейските зелени барети, да предадат информация за американската тактика на групировката „Ислямска държава“, Иран или Русия – или да се бият за тях.

„Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и сега това ни се връща“, казва Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от ЦРУ, служил в Афганистан, като добавя, че афганистанските командоси са висококвалифицирани, ожесточени бойци. „Честно казано, не искам да ги виждам на никое бойно поле, но със сигурност не и в битка с украинците“.

Малрой обаче е скептичен, че руснаците ще успеят да убедят много афганистански командоси да се присъединят, защото повечето от тях, които познава, са водени от желанието да осигурят функционирането на демокрацията в страната си, а не да бъдат оръжия под наем.

Разследването на АП се провежда по времето на вербуване на афганистански командоси, когато миналата седмица списание Foreign Policy за първи път съобщи подробности за това начинание въз основа на неназовани афганистански военни източници и източници от сферата на сигурността. Вербуването се случва в момент, когато руските сили са подложени на натиск от украинските военни настъпления, а руският президент Владимир Путин продължаваше да полага усилия за мобилизация, което е накара близо 200 000 руски мъже да напуснат страната, за да избегнат служба.

Министерството на отбраната на Русия не отговори на молбата за коментар. Говорител на Евгений Пригожин, който наскоро призна, че е основател на „Вагнер груп“, отхвърли идеята за продължаващо усилие за набиране на бивши афганистански войници като „безумна глупост“.

Министерството на отбраната на САЩ също не отговори на молбата за коментар, но високопоставен служител предположи, че вербуването не е изненадващо, като се има предвид, че „Вагнер“ се е опитвал да регистрира войници в няколко други държави.

Не е ясно колко афганистански военнослужещи от специалните сили, избягали в Иран, са били ухажвани от руснаците, но един от тях е заявил пред АП, че общува чрез чат услугата WhatsApp с около 400 други командоси, които обмислят предложенията.

Той каза, че много като него се страхуват от депортиране и са гневни на „САЩ, че са ги изоставили“.

Командосът заяви, че предложението му включва руски визи за него, както и за трите му деца и съпругата му, които все още са в Афганистан. На други е било предложено удължаване на визите им в Иран. Той каза, че изчаква да види какво ще решат другите в групите WhatsApp, но смята, че много от тях ще приемат сделката.

Американски ветерани, които са се сражавали с афганистанските специални части, са описали пред АП близо дузина случаи, нито един от които не е потвърден независимо, на талибани, които обикалят от къща на къща, за да търсят командоси, които все още са в страната, измъчват ги или ги убиват, или правят същото с членове на семействата си, ако те не са открити никъде.

Human Rights Watch заяви, че повече от 100 бивши афганистански войници, разузнавачи и полицаи са били убити или насилствено „изчезнали“ само три месеца след като талибаните поеха властта, въпреки обещанията за амнистия. В доклад на ООН от средата на октомври са документирани 160 извънсъдебни убийства и 178 ареста на бивши правителствени и военни служители.

Братът на афганистански командос в Иран, който е приел руското предложение, заяви, че талибанските заплахи затрудняват отказа. Той разказва, че брат му е трябвало да се крие три месеца след падането на Кабул, като е обикалял между къщите на роднините си, докато талибаните са претърсвали дома му.

„Брат ми нямаше друг избор, освен да приеме офертата“, казва братът на командоса Мурад, който иска да каже само първото си име, защото се страхува, че талибаните могат да го открият. „Това не беше лесно решение за него“.

Бившият началник на афганистанската армия Ализай заяви, че голяма част от руските усилия за набиране на бойци са насочени към Техеран и Машхад – град близо до афганистанската граница, откъдето са избягали много хора. Нито един от генералите, които разговаряха с АП, включително третият – Абдул Джабар Вафа, не каза, че контактите им в Иран знаят колко от тях са приели предложението.

„Получаваш военно обучение в Русия за два месеца, а след това отиваш на бойните линии“ – гласи едно текстово съобщение, което бивш афганистански войник в Иран изпраща на Аргандивал. „Няколко души от личния състав са заминали, но са загубили напълно връзката със семействата и приятелите си. Точната статистика не е ясна“.

По приблизителни оценки 20 000 до 30 000 души от афганистанските специални части са се сражавали с американците по време на продължилата две десетилетия война и само няколкостотин висши офицери са били изведени по въздух, когато американската армия се изтегли от Афганистан.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук