украински бежанци

Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг, предаде БНР. Причината е решението на държавата за ново преместване на бежанците в почивни бази, този път без компромисна възможност да останат в хотелите при определени условия.

За втори път след началото на бежанската криза, започнала в края на февруари, украинските граждани ще бъдат извеждани от хотелите и премествани в държавни бази. В края на юни приключи първата програма за подпомагане на бежанците. Те бяха настанени и изхранвани при добри условия. Коалиционното правителство обаче реши, че те ще бъдат извозени от хотелите на морето и ще бъдат настанени в бази във вътрешността на страната. Настъпи хаус. Сега отново има притеснение, че решението е взето в последния момент.

Деси Николчева има хотел, в които са настанени украински граждани и недоумява защо е взето това решение: „Има хора, които са хронично или онкоболни. Как те ще си сменят лекарите? На какъв принцип ще ги извозват? Хората са притеснени и плачат“.

Руска Минчева също е собственик на хотел, в които са настанени бежанци. Тя обясни, че очаква да бъде даден някакъв толеранс.

„Някои от тях дойдоха скоро, избягали са от бомбардировки. Те чакат и питат дали ще им дадем храна и утре. Не виждам защо не се даде възможност на хотелиерите да преценят дали могат да продължат работа по програмата“, посочи тя.

Има държавни и общински бази, които са подходящи за зимни условия, обясни Константин Ботев, който е държавен експерт в дирекция „Туристическа политика“ в Министерството на туризма и член на междуведомствената група, която взима решенията за украинските бежанци. „В тях ще има храна, отопление и електричество. Те са в цялата страна. От 1 до 15 ноември е планирано преместването. Нямам информация за настаняване във фургони“.

Той не можа да даде отговор конкретно как ще бъде осигурена възможност за получаване на достъп до образование и лекарски грижи в новите места за настаняване, тъй като е от компетенцията на други ведомства, пише БНР.

Към момента остава в сила решението да се отпускат по 10 лева на ден на човек без изхранване и 15 лева с изхранване, поясни Ботев. Средствата, които се отпускат от ЕС за бежанците, не отиват само за настаняване, а и за социално подпомагане, образование и интеграция, каза той.

Гражданският активист Татяна Кристи, която работи с бежанци във Варна от началото на пристигането им у нас, пък отправи критики, че за решението на служебната власт украинците да бъдат преместени с държавни бази е било съобщено в последния момент, без да имат възможност за реакция.

„Днес ми се обажда една украинка в паника – с много болна майка на 80 г. – че вчера от хотела, в който се намират, са им казали да напускат още утре! В момента жената чака линейка за майка си, която вероятно ще е хоспитализирана. Не може да се държиш с хората както с неодушевени предмети и да ги местиш като дърва в последния момент“, разказва тя.

„Пари от Евросъюза има достатъчно! Защо тези средства да се пренасочат от хотелите, които така и така ще са празни през зимата, към мизерни държавни бази. Повечето държавни бази са неприятни дупки от времето на соца! Повечето държавни бази се намират далеч от големи градове. Повечето държавни бази се нуждаят от ремонт, много от тях нямат интернет и адекватно отопление“, казва тя и пита защо европейските средства не се насочват в частния бизнес – в хотелите, а трябва да отидат в държавата и държавните бази.

„В цяла Европа за интеграцията на бежанците се предоставят или безплатни квартири или с редуциран наем – държавата плаща директно на наемодателите! Т.е. подпомага хем частния сектор, хем украинците! Те те не са захвърлени като добитък да гният в някой отдалечен курорт – без болници, аптеки, училища и работа! Нали съм им виждала планинските бази, където тикнаха бежанците през лятото! Приятна природа до няколко дни, после ад и изолация, липса на всякаква възможност за интеграция и дълбока депресия у хората! И как можеш да очакваш бежанците да се интегрират, като ги държиш в постоянен стрес от неизвестността“, пише тя.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук