Бесник Бислими
На снимката: Бесник Бислими. Кадър: Besnik Bislimi/Facebook

Кремъл подклажда напрежението между Сърбия и Косово, за да отвлече вниманието от руската инвазия в Украйна, заяви заместник министър-председател на Косово Бесник Бислими в сряда в британско радио.

„Съществува тенденция Русия да се отклонява или да отвлича вниманието от Украйна, като открива нови зони на страната“, заяви Бислими пред Times Radio, предаде „Politico“.

През последната седмица напрежението между Сърбия и Косово – бивша сръбска провинция, обявила независимост през 2008 г., която Белград не признава – ескалира.

В понеделник сръбският министър на отбраната Милош Вучевич обяви, че армията на страната е приведена в „най-висока степен на бойна готовност“ след непотвърдени съобщения, че косовските полицейски сили са открили огън по етнически сърби в Северно Косово. Косовските власти отричат инцидентът да се е случил.

В сряда Москва, която е близък съюзник на Сърбия, заяви, че „подкрепя Белград в предприетите действия“.

В сряда Бислими заяви пред радио „Times“:

„Има записани доказателства, че хората от паравоенните формирования са подкрепяни от Хуманитарния център, руски център. Така че мисля, че никой не отрича присъствието на Русия и нейното влияние“.

„И ако искате повече подробности, за да разберете колко лесно Русия може да използва това за конфликти – последните нападения на тези войски в Косово, започнаха през нощта, най-вероятно от силно пияни хора вътре в барикадите, защото са снабдявани с много алкохол, финансови стимули. Всичко това – от Хуманитарния център“.

По-рано в сряда ЕС и САЩ призоваха в съвместно изявление за „максимална сдържаност“, като заявиха, че Прищина и Белград трябва „да се въздържат от провокации, заплахи или сплашване“ във връзка с нарастващото напрежение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!