На снимката: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
На снимката: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу

„Гърция не може да бъде сплашвана или тероризирана“. Това заяви днес говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому. Думите му идват в отговор на коментари на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Той заплаши Гърция с война, ако страната реши да разшири териториалните си води в Егейско море, съобщава в. „Катимерини“.

„Гръцкото правителство се държи в съответствие с международното право и националния си интерес като единствени определящи фактори. Поведението му по никакъв начин не се определя от други, още по-малко когато става въпрос за нашите суверенни права“, заяви Иконому, предаде БТА.

Той добави, че „тази стратегия на заплахи и провокации, провеждана от Турция, не води до никъде, тъй като Гърция не може да бъде сплашвана или тероризирана. Би било полезно турските официални лица да се замислят върху това и да не избират същия път през новата година“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано днес, че Анкара няма да позволи на Гърция да разшири границите на териториалните си води в Егейско море. Така той коментира последните съобщения в гръцките медии за планове на Атина да разшири границата на териториалните води край остров Крит до 12 мили.

Чавушоглу напомни, че решение на турския парламент от 1995 г., според което разширяване на съществуващите граници от страна на Гърция в басейна на Егейско море представлява casus belli (повод за война), все още е в сила.

Турските власти твърдят, че Гърция нарушава международните си задължения в басейна на Егейско море, включително тези, свързани с демилитаризирани острови.

Напрежението между Турция и Гърция отново се изостри в края на септември тази година, когато се появиха съобщения за преместване на бронирани машини на гръцките острови Лесбос и Самос. Анкара твърди, че Атина разполага там военно оборудване в нарушение на международните споразумения, по-специално на Лозанския договор (1923 г.) и Парижкия договор (1947 г.).

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук