гешев

Процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев вече е в ход. Това обяви пред NOVA представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

„От днес започва да тече 7-дневният срок, който приключва следващия понеделник. След това

има тридневен срок, в който ВСС да свика заседание,

на което да се провери редовността и допустимостта на предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия”, поясни Магдалинчев.

Главният прокурор Иван Гешев вече лично е получил препис от предложението за отстраняването му.

Етичната комисия към ВСС трябва да изрази становище по оставката на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров, поискана от Сарафов. Засега такава точка не е включена в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС) за утре, но е възможно да бъде добавена и извънредно.

Все още няма депозирано искане за оставката на Сарафов. Главният прокурор обяви вчера, че ще поиска отстраняването му.

На този фон, от Съдийската колегия запазиха пълно мълчание за трусовете в Прокуратурата. Отношение не са взели нито председателят на Върховния касационен съд, нито този на Върховния административен съд.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, научи „Хоризонт“.

В него се излагат твърдения за действия на обвинител номер едно, които заместникът му иска да бъдат проверени,

за да се установи налице ли са данни за извършено престъпление.

От Градската прокуратура потвърдиха, че такъв сигнал е получен и обясниха, че предстои чрез системата за случайно разпределение на делата да бъде избран наблюдаващ прокурор.

Борислав Сарафов иска проверка на Гешев за нерегламентирано събиране на информация. Става дума за запис на телефонен разговор на главния прокурор с член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, направен от самия Гешев.

Иска се и проверка за евентуално длъжностно престъпление, по повод казаното от Сарафов вчера, че обвинител номер едно от 2021 година ползва почивната база на прокуратурата в Боровец като семейно жилище и редовите прокурори нямат достъп до „Къщата на регентите“.

Заместник главният прокурор иска от Софийската градска прокуратурата да провери и

дали Иван Гешев не е извършил престъпление срещу правосъдието

с изнесената от самия него информация по време на изявлението си вчера за разговор с наблюдаващия прокурор по хода на т.нар. дело „Барселонагейт“.

Едномесечен срок ще има избрания на случаен принцип прокурор, за да прецени налага ли се възлагането на проверка. Ако прецени, че – да – ще има още два месеца, за да реши съдържат ли в сигнала на Борислав Сарафов данни за извършено престъпление.

Очаква се заместник главният прокурор да сезира и Висшия съдебен съвет да провери не е ли извършил с тези свои действия Иван Гешев и дисциплинарно нарушение.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук