ВВС, изтребители
МиГ-29

На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили.

На този ден се отбелязва годишнината от създаването на военната авиация. На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път те използват самолета като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ и качества в печелене на битки. Тази дата се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили.

Българските летци са направили много неща за първи път, а пример за това е първият нощен полет в историята на Франция. През 1912 г. Симеон Петров става първият летец в света, който приземява самолет със спрял двигател. Българката Райна Касабова пък е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.

По повод празника Музеят на авиацията в Крумово обявява ден на отворени врати и ще посреща посетители с вход свободен. Пред паметниците на загиналите пилоти в музея ще бъдат поднесени венци и цветя.

Посетителите ще могат да разгледат подготвената специално за празника фотодокументална изложба „Пионерите“. Тя представя историята на първите „хвърчащи“ хора, посветили живота си на зараждащата се българска бойна авиация.

От 11.00 и от 14.00 часа са предвидени безплатни музейни турове във вътрешната и външната експозиция.

В атракцията „Експонатите оживяват“ посетителите ще могат да влязат в кабината на вертолет Ми-24 и да проследят прожекция на тематично подбрани филми в салона на самолет Ан-24.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук