F-35, НАТО
На снимката: F-35. Кадър: НАТО

Най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО започва днес в германското въздушно пространство с двуседмични учения с участието на около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, предаде БТА. България също е заявила участие.

Ръководено от германския Бундесвер, учение „Въздушен страж 2023“ ще продължи до 23 юни. То цели да се отработи отблъскването на фиктивна атака на агресор от изток. Сред планираните сценарии в ученията са: евакуация от летище, подкрепа от въздух на сухопътни части, въздушни битки с вражески самолети, прехващане на ракети със среден обсег.

Интересът към това огромно въздушно учение. Броят на участващите държави, силно нарасна сред страните от НАТО през последната година.

Въпреки че маневрите се провеждат, докато бушува война между Русия и евентуалната кандидатка за членство в НАТО Украйна, представители на германските ВВС казаха, че идеята за учението датира още от 2018 г., преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, започнала през 2022 г.

Както показва името „Air Defender“, учението е чисто отбранително, подчертават всички участващи държави. Дори сценарият на учението да предполага друго, то изрично не е насочено срещу Русия, посочват от НАТО.

Маневрите съвпадат с пика на летните ваканционни самолетни пътувания и оценките доколко ще бъде нарушен гражданският въздушен трафик варират.

Инго Герхарц от германските ВВС каза, че закъсненията в гражданските полети ще са от порядъка на няколко минути. Но Матиас Мас от профсъюза на авиодиспечерите смята, че ученията ще се отразят осезаемо върху гражданската авиация.

Три зони във въздушното пространство на ФРГ ще бъдат засегнати от маневрите: части от Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и части от Югозападна Германия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук