Основите на пилона в Рожен
Основите на пилона на вр. Рожен/ Снимка: facebook

В българското общество се надига недоволство от поредната кичозна идея, увита в „патриотичен целофан“, за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен, предаде БГНЕС. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа.

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

„Патриотичната“ инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

Рожен пилон - първа копка
Първта копка на пилона на вр. Рожен/ Снимка: Фондация „Наследство в бъдещето“

Грозната гледка на унищожаване на Рожен предизвика дебат в обществото. В декларация, инициирана от „Демократична България“ по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Пилонът е регистриран като „преместваем обект“ по Закона за устройството на територията, а районната екоинспекция в Смолян е дала разрешение за издигането му. Защото не се изгражда на защитена територия, съобщава „Свободна Европа“.

Пилонът обаче ще е бетониран дълбоко в земя, която е със статут на ливада. Затова не отговаря на определеното в закона понятие за „преместваем обект“. Както е видно от снимките … при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? …

Или статутът на земята трябва да бъде променен, или строежът да получи разрешително със съответния Подробен устройствен план. Така в казуса се оказват замесени освен Община Смолян, и още две министерства – на земеделието, и на регионалното развитие.

Това предизвика и бурни реакции на възмутени граждани в социалните мрежи. Появиха се и стихотворения по темата:

Относно пилона за милионА

Голям,велик мъж е Симеон!
И кауза си има- за ПИЛОН!
ОТ Арбанаси той дойдЕ
ливадите на Рожен да оре!
Докара багер,камион!
Велико дело-ще забиваме ПИЛОН!
И не какъв да е ПИЛОН ,
Пилон за милион!
А откъде ще събере парите?
Как от къде-от будалите!
Поддържат псевдопатриотите пилона!
С последни напъни да съберат милиона!
Милион за пилон на бетон!
А чувате ли Роженския стон?
Няма ги косачите,стадата
Багер грозно впил се е в земята!
И разкъсва минзухарената гръд планинска,
заради една идея ниЗка
грандоманска и ненужна!
Пъплят тирове и железа към Рожен!
Рожен е настръхнал и тревожен!
Той за гайди е,хорА и песни
а не за хора жадни за известност!
Пилон за селфита,
това ще стане,
но раната в снагата Роженска ще си остане!
Поляната стене,
но на Симеон не му дреме!……

Автор: Мария Берова

Дано не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук