доходите, протест
снимка: БНР

Разбрахме се със синдикатите в Бюджетна комисия от нашата парламентарна група да търсим среща с финансовото министерство. Ще търсим възможности в рамките на 3% дефицит, без раздуване на разходната част и ще търсим максимално справедлив ръст на доходите. Това заяви Венко Сабрутев от ПП- ДБ след срещата с КНСБ.

Има сектори, които са буквално изоставени, трябва да се коригират тези неща, смята той.

Посланието ни е изключително ясно –  с вас сме,

доходите трябва постоянно да растат,

неслучайно ни обвиняват, че сме лява партия, защотото постоянно вдигаме пенсии, заплати и т.н. Държавата трябва да има един балансиран бюджет с дефицит до 3%, каза още той.

Той обясни, че на срещата в МФ ще се види дали някъде има буфери и от КНСБ са предложили да се приложи капиталова програма. „Ще потърсим всякакви възможности да им удовлетворим исканията им, но изцяло в рамките на балансирания бюджет и дефицит до 3%“, каза още Сабрутев.

Инфлацията не е достатъчно компенсирана по отношение на доходите. Ето защо ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе предложения по различни сектори и които ще бъдат вероятно на стойност около 200 млн. лева. Това заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата на коалицията с представители на КНСБ, които настояват за увеличение на заплатите в условията на инфлация. От думите ѝ стана ясно, че най-голямото по размер предложение ще бъде по линия полицейските служители – около 150 млн. лева.

Ще направим предложения и в сферата на културата, както и специално предложение за служителите на НОИ. Имаме вече разчети, обещанията ни са обмислени, защото са обсъдени с бюджетната комисия. Парите ще дойдат от капиталови разходи, но има и други възможности. Ще видите нашите предложения следващата седмица, допълни Сачева.

Исканията на синдикатите ги намираме за справедливи и за добре обосновани. Те са за около 305 млн. лв., като повече от тях са за издръжка. Това заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев след срещата с ръководството на КНСБ.

Ние бихме ги подкрепили, разбира се след внимателно разглеждане. Може би единственото нещо, което ни спира, е, че исканията са за сметка на капиталовите разходи, обясни депутатът.

Според Цонев проблемът е, че веднъж приети, разходите за издръжка стават постоянни за следващите години и това би нарушило структурата на разходната част на бюджета. Той подчерта, че трябва да се подходи внимателно при увеличение на издръжката за сметка на капиталовите разходи.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук