В цяла Украйна е обявена въздушна тревога
Снимка: БТА

Украинските власти съобщиха за трима загинали при масираното руско ракетно нападение тази сутрин.

Има информации и за множество ранени при обстрела на жилищни и промишлени обекти в различни региони.

Около 06.00 ч. в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога заради опасност от ракетни нападения. Военни власти в редица региони съобщиха за експлозии. Улучени са промишлени обекти във втория по големина град Харков. Засегнат е и Запорожие.

Русия нанесе по Украйна един от най-мащабните въздушни удари от началото на годината

Областният управител написа в „Телеграм“, че ракети са ударили жилищни райони и има ранени. Военни представители в други градове като Кривой рог, Днепър и Хмелницки също информираха за масирани ракетни атаки и нападения с дронове.

Украинските сили унищожиха 18 от 51 ракети от различни видове, изстреляни по време на днешната вълна от руски въздушни удари, съобщиха военновъздушните сили на Украйна, предаде Ройтерс.

В изявлението се посочва, че Русия е изстреляла 32 крилати ракети през нощта, както и осем дрона „Шахед“, и че всички дронове са били свалени, съобщава БНР.

Врагът удря цивилни цели – многоетажни сгради, частни къщи, търговски център, подчертаха след атаките от кабинета на президента Володимир Зеленски и допълниха, че лошото време усложнява обстановката.

Самият Зеленски призова европейците да обединят усилия и да увеличат военната продукция:

„Виждаме, че агресивните амбиции на Русия могат да бъдат спрени само ако разполагаме с достатъчно сила и затова трябва да бъдем заедно, с оръжейно производство в много по-голям мащаб, каза Зеленски“.

От руска страна твърдят, че Белгородска област отново е многократно атакувана с артилерия и дронове за денонощието. 350 километра е границата между двете държави в областта. По района от украинска страна са изстреляни над 110 снаряда и 4 взривни устройства от дронове.

Наблюдатели отбелязват, че близо две години след пълномащабното руско нахлуване и при патова ситуация на фронта двете страни все повече преминават към нанасяне на въздушни удари по територията на противника.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук