български космонавт Георги Иванов
Снимка: БТА

От космодрума в Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април 1979 г. е изстрелян корабът „Союз-33“ с първия български космонавт на борда – подполк. Георги Иванов, и с командир – съветският космонавт Николай Рукавишников.

По план корабът трябвало да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция „Салют 6“ и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея. На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът се завръща. Двамата космонавти прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, припомня БТА.

Днес в Ловеч тържествено ще се отбележи 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

В церемонията ще участват представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, както и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Специален въздушен поздрав ще отправят от 12-а авиационна база – Долна Митрополия.

В центъра на града ще бъдат открити фотоизложба, посветена на годишнината, както и експозиция на ракетомодели, организирана от „Моделклуб“ – Ловеч. Ще има и празничен ритуал.

Поздрав ще поднесат и танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. След това в кино „Космос“ ще бъдат наградени победителите в обявения от Община Ловеч конкурс за есе „Към звездите“. Проф. Йорданка Семкова ще говори за космическите изследвания в България и за научните програми на българските космонавти, ще бъде показан и филмът „Георги Иванов – моят път към звездите“.

В Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ по-рано през деня ще бъде открита мобилна изложба, посветена на Държавната самолетна фабрика в Ловеч, ловешките летци, българската авиация и личностите с принос за създаване на фабриката.

Вечерта ще завърши с аудиовизуалния спектакъл „Ловеч – звезден град“.

Георги Иванов – биография

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч. Завършва Средното смесено училище гимназия „Тодор Кирков“, където се увлича по електротехниката. Учителят му по физика Никола Чернокожев го прави свой асистент и му възлага задачата да отговаря за всички уреди в кабинета по физика, много от които е изработил сам. Георги Иванов е и отговорник на организирания от Никола Чернокожев кръжок по физика и по фотография.

Още на 17-18 години Георги Иванов е избрал своя професионален път – военната авиация. През 1956 г. се записва в четирите курса в новооткрития клуб по авиация и парашутизъм, ръководени от майстора на спорта Пенка Недялкова. И четирите курса по авиомоделизъм, безмоторно летене, пилотаж и парашутизъм завършва успешно. На изпита за Военновъздушното училище в Долна Митрополия не е приет. Голямото разочарование не го отказва. Предлагат му да изкара военната служба за земно поддържане на самолети, но той отказва. Приет е на следващата година. През 1964 г. завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и получава диплома за летец-инженер. След като завършва, служи в авиационната част на ПВО и ВВС на Българската армия.

На 1 март 1978 г. майор-инженер Георги Иванов е избран за кандидат за подготовка на пилотиран космически полет по програмата „Интеркосмос“ и от същата година започва обучение в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

Година по-късно, на 10 април 1979 г., в 20:34 ч. московско време, е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж – командир Николай Рукавишников и космонавт Георги Иванов. По време на полета е предвидено да бъде изпълнена широка научна програма – общо 27 експеримента. За нея са създадени изцяло български системи и прибори като „Спектър 15“, „Средец“, „Пирин“. Поради техническа неизправност обаче корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“, при корекция на скоростта прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. В тази много опасна ситуация космонавтите приземяват кораба след 31 пълни обиколки около Земята.

Служил е в Българската армия като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила.

През 1981 – 1990 г. е депутат в 8-ото и 9-ото Народно събрание, както и VІІ Велико народно събрание (1990-1991).

От 1994 г. е съосновател и управител на българската авиокомпания „Ер София“ ООД. Автор е на книгите „Полети“ (1981) и „Време за полети“ (1987).

Удостоен е със званията „Герой на Съветския съюз“ (13 април 1979), „Герой на Народна република България“ (14 април 1979), на почетното звание „Летец-космонавт на Народна република България“ (14 април 1979), на званието „Заслужил летец“ (14 май 1979). Носител на Големия медал на Асоциацията на участниците в космически полети (октомври 1988). Носител на златна звезда и орден „Георги Димитров (14 април 1979). Почетен гражданин на Ловеч (29 април 1979). На 10 март 2004 г. е удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант и награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключителния му принос за развитието на космическите изследвания и по повод 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук