Марс, роувър
Роувърът "кюриосити" изпрати много снимки, на които ентусиасти виждат различни интригуващи неща

Според руския космонавт Олег Артемиев на Марс вече има живот и той е изпратен от нас – с автоматичните станции и марсоходи, съобщава РИА „Новости“.

„Мисля, че на Марс живот, всъщност, той съществува и е занесен там от нас. Защото всички тези станции, марсоходи и апарати, които са долетели, както и да ги почистваме, както и да ги обработваме или поставяме под карантина, все са донесли някои микроорганизми“, каза той по време на телемоста с Централна Америка, организиран от Центъра „Космонавтика и авиация“ на ВДНХ.

„И въпреки факта, че Марс не е със земни условия, тези микроорганизми оцеляха и започват да се развиват“ – добави астронавтът.

Той припомни, че тест на оборудване, проведен на руския сегмент на Международната космическа станция, е доказал способността на микроорганизмите да оцеляват в космоса.

„Следователно, когато човек стъпи на Марс, вероятно ще открие някакъв живот, много подобен на този на Земята, но вече по-адаптиран към условията на Марс“, каза астронавтът.

Артемиев извърши два космически полета на борда на Международната космическа станция през 2014 и 2018 г. с обща продължителност от една година (366 дни) и извърши три космически разходки с обща продължителност над 20 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук