Папуа Нова Гвинея след свлачище

В Папуа Нова Гвинея има висок риск от нови свлачища на същото място, където се съобщава, че са загинали стотици хора

Властите на Папуа-Нова Гвинея предупредиха, че съществува висок риск от нови свлачища в района, който наскоро беше опустошен от подобно бедствие.

„Общността на високото плато“, където според местните власти на 24 май са загинали стотици хора, трябва да бъде спешно евакуирана, се посочва в проект на вътрешен доклад на отдела за мини и геоложки опасности на малката меланезийска държава, получен от агенция Франс прес във вторник, 4 юни.

В доклада се предупреждава, че „тя трябва да бъде обявена за забранена зона“, като се посочват рискови фактори като камъни, които могат да се сринат, или подземни водни потоци. 

В доклада се посочва, че има „голяма вероятност от нови свлачища в близко бъдеще“, и се заключава, че „целият достъп до района трябва да бъде ограничен до експерти“.

Спасителите вече са се отказали да търсят оцелели под 600-метровия поток от отломки и пръст, който се откъсна от планината Мунгало в центъра на страната. Но дванадесет дни след бедствието жителите продължават да копаят в дълбоката кал и да местят камъни с надеждата да намерят близките си, като по този начин отслабват почвата, твърдят геолози. 

Според тях мощните машини, изпратени на мястото, могат да предизвикат преобръщане на камъни, по-специално поради „движенията или вибрациите на машините“.

Според първоначалните оценки на правителството под свлачището е възможно да са били погребани до 2000 души, но местните власти посочват цифрата от няколко стотици.

По данни на местните здравни власти досега са открити само девет тела.


Статията е достъпна в Le Monde

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук