Джо Байдън
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън съобщи, че се оттегля от надпреварата за Белия дом и няма да се бори за втори мандат.

В профила си в социалната мрежа „Екс“ той написа, че е в интерес на страната и на неговата партия да се оттегли.

„Въпреки че намерението ми беше да се боря преизбиране, вярвам, че най-доброто в интерес на моята партия и страната е да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си“, каза Байдън в писмо, в което съобщава решението си.

Президентът направи шокиращото изявление след продължителна кампания от страна на членове на Демократическата партия, които все повече не виждаха път към победа с кандидат като Байдън, пише The Guardian.

Повече от 30 демократи, членове на Конгреса, призоваха Байдън да се оттегли.

Анкета на ABC News/Ipsos, публикувана в неделя, установи, че 60% от демократите смятат, че той трябва да прекрати кандидатурата си.

Оттеглянето на Байдън идва по-малко от месец след участието му в телевизионен дебат срещу Доналд Тръмп, след който се разгоряха дискусии доколко настоящият президент е в състояние да изпълнява задълженията си за още 4 години.

Това е исторически ход, който вкарва и без това бурната надпревара за Белия дом през 2024 г. в нова посока, отбелязва АФП.

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп коментира пред CNN оттеглянето на Байдън от президентската надпревара, като прогнозира, че Демократическата партия ще номинира досегашния вицепрезидент Камала Харис.

Според него тя „ще бъде по-лесна за побеждаване от Байдън“. Самия Байдън Тръмп нарече „най-лошият президент в историята на страната“.

Оттеглянето на президента поставя Демократическата партия в положение, в което трябва да излъчи свой кандидат в много кратки срокове. Партият има планиран национален конгрес, който ще се проведе на 19 август в Чикаго.

Номинираният кандидат ще има малък прозорец, за да избере кандидат за вицепрезидент, който да се изправи срещу Тръмп и избрания от него вицепрезидент, сенатора от Охайо Джей Ди Ванс, пише The Guardian.

Изданието също посочва Камала Харис като най-вероятния кандидат. Освен, че е позната като вицепрезидент на Байдън, тя ще има легално и възможността да се възползва от набраните до момента дарения за кампанията, които към май възлизат на повече от 91 млн. долара.

В същото време като вероятни имена за поста се спрягат губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмер и губернаторът на Илинойс Джей Би Притцкър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Тоя дядо се оттегля, не се оттвгля, пак се отрегля, пак не се. Тоя наистина не знае къде се намира.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук