Кирил Петков и Бойко Борисов
Кирил Петков и Бойко Борисов Снимка: БТА

Може ли да се намери изход от политическата криза, в която е изпаднала страната през последните четири години?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че вече мисли за нови избори, още преди да са насрочени предстоящите предсрочни парламентарни избори. Тезата му е, че ако партиите продължават с изострения тон помежду си, вероятно в следващия парламент също няма да бъде формирано мнозинство.

Същият ден съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в телевизионно интервю посочи вариант за излизане от кризата. Той се позова на модела „Марио Драги“ в Италия. До 2021 година от края на Втората световна война в Италия са се сменили 67 правителства. Това означава, че те са се задържали на власт малко повече от година.

Идеята зад правителството на Марио Драги е да бъде издигната общоприемлива за всички партии фигура, така че да бъдат преодолени всички различия.

По подобен начин би могло да се излезе от кризата и у нас.

„Осъзнаваме, че можем да отидем на 8, на 9 избори. От друга страна нашите избиратели ни дават ясен мандат, че не можем да участваме в безпринципни коалиции. Има решение, например – ако използваме примера от Италия – Марио Драги. Хващате един общественик, с високо обществено доверие, и казвате – ние, между партиите си нямаме доверие, нашите избиратели също нямат доверие по между си, двете групи. Ако се избере такъв общественик, ако е равноотдалечен, има доверие и казваме – отказваме се от постове, отказваме се от контрол. Когато е равноотдалечен, не е партиен, тук не трябва да се търси една или друга партия. Трябва да има доверие към този човек и да се изпълнява програмата. Не искаме постове, не искаме министри, но си нямаме доверие и искаме България да продължи напред“, обясни идеята си Кирил Петков.

Подобен вариант предвижда партиите да се обединят около една личност и да подкрепят няколко важни точки, които да изпълни това правителство. То ще има определен срок, в който да изпълни определените приоритети, след което ще бъдат насрочени нови парламентарни избори.

Възможно ли е обаче и у нас да заработи подобен модел? Възможно ли е партиите и партийните лидери да преглътнат личното си его, да се оттеглят в страни и да оставят в ръцете на едно равноотдалечено от всички партии правителство?

Колкото и нереалистчина за българския политически ландшафт да изглежда подобна идея, вероятно в нея се крие ключът за излизане от кризата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук