Павел Дуров Снимка: getty images
Павел Дуров Снимка: getty images

Милиардерът Павел Дуров, създател и изпълнителен директор на мобилното приложение „Телеграм“, е бил арестуван на летище „Бурже“ край Париж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на френските телевизионни канали Те Еф 1 и Бе Еф Ем.

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет, съобщи канал Те Еф 1 на страницата си в интернет, допълвайки, че той е бил арестуван по френска заповед за арест като част от предварително полицейско разследване.

Телевизия BFMTV твърди, че заради недостатъци в модерирането на съдържание и в сътрудничеството с властите той е подозиран в съучастие в наркотърговия, престъпления срещу деца и мошеничество.

Според TF1 името му е включено във френски списък с издирвани лица, а заповедта за задържането му е на Националното управление на съдебната полиция на Франция, позоваваща се на предварително разследване.

Дуров е в ареста и в неделя вероятно ще му бъдат повдигнати обвинения , включително в подпомагане на тероризъм, допълва телевизионният канал. Според това дали и в какво ще бъде обвинен, го заплашва лишаване от свобода до 20 години.

Той има и френско гражданство от 2021 г., но от години живее в Дубай. Като френски гражданин той няма как да бъде разменен или екстрадиран в Русия, ако тя поиска това, пише „Дневник“.

Според Христо Грозев „несътрудничеството му с [руското контраразузнаване] ФСБ в полза на свободата на словото за съжаление напълно се неутрализира от отказа му да си сътрудничи с когото и да е за спиране използването на „Телеграм“ за всякакви ужасни неща. Това беше негов избор. Можеше ли да прави едното и да не прави другото?“. Позицията му е критикувана, на което той обяснява, че не става дума за ограничаване свободата на словото, а че не е нормално да знаеш кои са престъпниците и да не ги посочваш.

Георгий Албуров от разследващия екип на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, е на противоположното мнение. Според него арестът е „адски несправедлив, защото Дуров очевидно не се занимава с тероризъм и продажба на оръжие, както и голям удар по свободата на словото. $Спомнете си само как Telegram устоя на блокирането в Русия, как сам разработи инструменти за заобикаляне на блокирането и сравнете как през последните месеци несравнимо по-богатият YouTube кротко сви лапи и се примири със съдбата си. Свобода за Павел Дуров!, допълни Албуров.

Източник на TF1 казва, че задържането му е начин да се активизира борбата на органите на реда, да се демонстрират действията им и да бъдат сплашени престъпниците, използващи мрежата на Дуров за целите си. Освен това се надявали да се засили натискът над други страни в Европа за получаване на достъп до кодирани комуникации, когато са искани за дела за тероризъм.

„Телеграм“ от много години е основна платформа за организираната престъпност, допълва източникът.

Криптовалутата TON, която от септември 2023 г. може да се обменя в криптопортфейли в „Телеграм“, рязко поевтиня с 15% спрямо долара при обявяването на новината.

В Русия зам.-председателят на Държавната Дума Владислав Даванков от партията „Нови хора“ призова външното министерство да работи за освобождаването на Дуров. По този повод той се обърна към външния министър Сергей Лавров. ТАСС цитира източник от министерството да казва, че никой от представителите на Дуров не се е обръщал за съдействие към посолството в Париж, но дипломатите били започнали работа по въпроса доста преди призива на Даванков.

Екатерина Мизулина, ръководител на Лигата за безопасен интернет и един от радетелите за все по-голяма цензура и подслушване на руската част от световната мрежа, написа, че задържането било удар по криптовалутата TON, „в която са инвестирали представители на едрия руски бизнес, т.е. отчасти това е продължаване политиката на САЩ за санкции“.

Алексей Пушков, член на комисията на Съвета на федерацията (горната камара на парламента“ по конституционно законодателство обяви, че „либералната диктатура не търпи единаци, претендиращи за свобода и които не играят по правилата ѝ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук