протест, Русия, интернет
на снимката: Хиляди протестираха в Москва в подкрепа на свободата в Интернет

Голяма множество се събра на протест в Москва в подкрепа на интернет-свободата, след като руските власти се опитаха да блокират достъпа до популярното приложение за изпращане на съобщения „Телеграм“.

Поне 8 000 човека се стекоха на площад „Академик Сахаров“ в центъра на Москва. Много от протестиращите държха плакати или хартиени самолетчета, които всъщност са символът на самото приложение. На протеста бе и опозиционният лидер Алексей Навални. Той заяви, че властите се опетват да нарушат личното пространство на хората в мрежата.

„Включвам телевизора и виждам новината, че някои хора са решили, че имат право да прочетат всичко, което съм написал в „Телеграм. Няма да търпя това“ – каза Навални.

Доброволческо движение, което брои присъстващите на протестите, организирани от опозицията, твърди, че на мястото има повече от 10 000 човека, докато от полицията казват, че протестиращите са не повече от 7 500.

„Големият глупак няма да те блокира“, пише на един от плакатите. Много от протестиращите скандираха „Путин е крадец“ и „Не оставай мълчалив“.

По-рано този месец съдът постанови, че „Телеграм“ трябва да бъде блокиран заради отказа си да даде на службите за сигурност достъп до лична кореспонденция, която обикновено е криптирана. „Телеграм“ обяви, че няма да спре работа въпреки забраната. Руският телекомуникационен регулатор „Роскомнадмор“ приведе решението в изпълнение и блокира някои сървъри на „Гугъл“ и „Амазон“, с което засегна милионе руски убсайтове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!