Северна Ирландия -България
Снимка: БТА

Българският национален отбор по футбол претърпя първа загуба в турнира Лига на Нациите, но тя се превърна в тежко крушение в Северна Ирландия – 0:5, предаде БТА. Големият герой за домакините беше Айзък Прайс, който записа хеттрик. Резервата Джош Магенис и автогол на българския вратар Димитър Митов оформиха партито на домакините.

България можеше да се върне някакси в срещата в края на първото полувреме, но Кирил Десподов пропусна да реализира дузпа.

Това е най-тежкото поражение за българския национален отбор от 2019-а година, когато тимът претърпя унизителното 0:6 в София от Англия.

След днешните мачове Северна Ирландия събира 7 точки и излиза начело в класирането на група С/3 в Лигата на Нациите. Беларус е на 2-о място с 6, България е с 5, а Люксембург има 2.

Илиан Илиев преследваше рекорден 10-и мач без поражение начело на лъвовете. Варненският специалист пое тима на 1-и ноември 2023-а година и до момента имаше две победи и седем равенства, но днес трябваше да преглътне първа загуба.

Близо 280 българи подкрепяха националния тим на разпродадения до краен предел „Уиндзър Парк“ и 90 минути не спряха да окуражават „лъвовете“.

Противно на очакванията, в първите 15 минути домакините не успяха да упражнят някакъв сериозен натиск. Но точно тогава дойде грешка на Живко Атанасов, довела до попадение за ирландците. Атанасов беше задминат от Диън Чарлс. Играчът на домакините навлезе в наказателното поле и с обратен фалц подаде към центъра, където Айзък Прайс изпревари Симеон Петров и сам срещу вратаря Митов от 7-8 метра не сбърка. Това беше и първо попадение в българската врата от началото на турнира Лига на Нациите.

Но също така този гол подсказа, че до края на първото полувреме ще има много проблеми за българската защита от този фланг. Домакините продължиха да действат много бързо, агресивно и в рамките на три минути стигнаха до нови два гола. В 29-ата Прайс вкара втория си гол в мача, атаката за който тръгна от вратаря Пиърс Чарлс. Топката стигна до Броуди Спенсър, продължил за Прайс и играчът на Стандарт (Лиеж) вкара красиво за 2:0.

Броуди Спенсър само след две минути се възползва от изненадваща пасивност на Серкан Юсеин, който спря да го гони. Спенсър напредна, стреля в гредата от 16 метра, топката се върна в гърба на плонжиралия вратар Митов и спря в мрежата за трети път.

В 43-ата минута българският отбор получи дузпа, след като Еоил Тоул задържа с ръце Мартин Минчев при центриране от свободен удар от дясно. Съдията получи сигнал от колегите си от стаята за видеопомощ (ВАР) и посочи точката на 11 метра от вратата. Тоул се контузи при фаула, а и беше санкциониран с жълт картон.

Капитанът на България Кирил Десподов застана зад топката, стреля много мощно, но изпрати топката в горната греда, а след това домакините ликвидираха опасността.

Второто полувреме започна с добра атака за България, започната от Валентин Антов. Той изведе на добра позиция за центриране Виктор Попов, който без да се бави подаде за Мартин Минчев. Нападателят обаче получи малко зад себе си, но опитът му да вкара с пета беше несплучлив.

Поражението за България можеше да стане още по-тежко в 68-ата минута, когато Дион Чарлс вкара на празна врата. Конър Брадли получи дълъг пас, но се оказа в засада и цялата хубава атака на домакините не донесе резултат.

Четвъртият гол все пак падна в българската врата и той отново беше дело на направилия мача на живота си Айзък Прайс. Той получи топката пред наказателното поле, шпагатът на Валентин Антов беше закъснял и мощният му изстрел влезе под гредата – 4:0 в за 81-ата минута.

Бедите за българския отбор не свършиха до тук и минута преди края на редовното време влезлият като резерва Джош Магенис вкара пети гол във вратата на Митов. За пореден път от ляво Християн Петров беше преодолян, топката беше центрирана от Пол Смит и Магенис от десетина метра я прати под горната греда и оттам тя се спря в мрежата.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук