Румен Радев
Снимка: БТА

„Тази година празникът е помрачен от гибелта на двамата летци, за които продължаваме да скърбим, но няма как да коментирам хипотези, преди да са налични всички факти относно тази катастрофа.“ Това каза президентът Румен Радев в София, на тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод Празника на авиацията.

Радев каза, че вчера от Министерството на отбраната бяха пределно ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата причина, но установяването на вина и вменяването на отговорност не е обект на тази проверка.

В същото време продължава работата на прокуратурата и назначената комисия за цялостна проверка на организацията на летателната дейност във формированията на Военновъздушните сили, отбеляза държавният глава. Според него вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят тези комисии, са най-малкото неетични и неморални.

Радев коментира, че не познава командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време.

Той допълни, че летателната работа и високо рисково и сложна дейност.

„Тя изисква не само умело ръководство от страна на командния състав по планирането, а и всестранно осигуряване. Очаквам комисията от МО да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на полетите във ВВС, но и да направи анализ на съответствието между заповяданото ниво на способности съгласно регламентиращите документи и целите за способности за НАТО от една страна и тяхното всестранно осигуряване – от друга страна. Очаквам да се установи тази отговорност по цялата командна верига. Призовавам Комисията по отбраната в НС да се произнесе по случая”, заяви още държавният глава. И поясни, че нальотът на ВСС е крайно недостатъчен.

„Не може да искаме сложни задачи с високо ниво на подготовка без да осигурим летците и техните командири”, заключи президентът.

Припомняме, че вчера Министерството на отбраната представи резултатите от доклада си, базиран на разчитането на черната кутия от учебно-бойния самолет L-39 ZA, при чиято катастрофа в Граф Игнатиево на 13 септември загинаха военните пилоти Петко Димитров и Венцислав Дункин.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук