Божидар Божанов
На снимката: Божидар Божанов.

Хората знаят, че Пеевски купува гласове. Дори без да сложат данните в Ексел и да видят какво се случва, те знаят в кои секции се случва това. Съдебните решения показват, че ДПС е купувало гласове. Сигналите, които подаваме, съдържат тази информация.

Само Борисов се прави, че не знае. Вчера Константин Вълков го пита по темата и отговорът беше: „Не от Пеевски, от ПП-ДБ. Защо от Пеевски? Кой Ви дава право това да го кажете? Не съм адвокат на Пеевски. Откъде знаете, че той ще купува гласове?“
А Борисов знае как на предните избори ГЕРБ загуби цели секции с по 100-150 гласа директно към Пеевски.

За тези, които ще кажат „стига с тоя Пеевски“ – тук не става въпрос за Пеевски, а за демокрацията и за легитимността на избраните институции. Когато една партия с лидер с 2% одобрение вземе 8-9%, а първата политическа сила отрича да има проблем, имаме липса на легитимност. И съответно разпад на институциите.
Избирателите си казват „добре де, ако някой толкова силно неодобряван има де факто мнозинство в парламента, каква е тая демокрация?“.

И тук е отговорността на ГЕРБ. Редовно правителство няма да реши проблема с разпада, докато те продължават да легитимират Пеевски.

Редовно правителство ще реши тези проблеми само ако изпълнява бързо и неотклонно антикорупционна програма, която разгражда инструментите за нелегитимно влияние, които позволяват тази аномалия.

Но за да стане това, трябва повече хора да гласуват. И купеният и контролиран вот да станат незначителни на фона на свободно изразената воля.

*Текстът е публикуван във фйснук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук