Кафе се нарича варена напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света.
Суровото кафе на зърна е една от най-важните за международната търговия селскостопански стоки. Кафето има голямо стопанско значение в световен мащаб, като през 2004 година е най-важният селскостопански износен продукт за 12 държави, а през 2005 година е 7-ият по стойност селскостопански износен продукт в света.
Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на XV век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част от Европа и към Америка. В Африка и Йемен кафето се използва в някои религиозни церемонии, поради което Етиопската православна църква не допуска употребата му за светски цели, забрана, останала в сила до края на XIX век. Кафето е забранено и в Османската империя през XVII век, а по-късно в Европа то е свързвано с политически заговори.
Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, зърната от който са известни и като робуста. Вторият от тези два вида е устойчив на опустошителната кафеена листна ръжда (Hemileia vastatrix). И двата вида се отглеждат главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.
Поради своето съдържание на кофеин кафето действа на хората като стимулант и се е превърнало в една от най-популярните напитки в света. Медицински изследвания дават противоречиви резултати за въздействието на кафето върху здравето, което може да зависи в голяма степен от начина на приготвяне.
Кафето може да се превърне от евтина ежедневна напитка в ценно удоволствие
Цените на кафето в последно време растат без признаци за забавяне. Анализаторите смятат, че е необходимо време за възстановяване на пазара.
Фючърсите на сорта арабика с доставка през март миналата седмица достигнаха 7,67 долара за килограм, което е най-високото ниво от почти половин век. За последно арабиката, популярният сорт кафе в света, е била толкова скъпа през 1977 година, когато снежни условия унищожават реколтата в много от бразилските плантации.
Този сорт, известен със своя мек и нежен вкус, представлява около 60-70% от световния пазар на кафе и основно се използва за приготвяне на еспресо и подобни напитки.
Фючърсите за робуста, който има силен горчив вкус, достигнаха рекордни цени в края на ноември и след това се стабилизираха.
Главните фактори за увеличението на цените на кафето включват сушата, високите температури и ограничената географска зависимост на производството.
На световните търговски борси кафето е втората по обем стока след петрола. За 2025 година има притеснения относно цените заради лошите прогнози за реколтата в Бразилия, която е най-големият производител. През август и септември в страната се наблюдаваше най-сериозната суша за последните 70 години.
Това е петата поредна година с разочароващи добиви в Бразилия поради екстремни метеорологични условия. Засилват се опасенията, че климатичните промени скоро ще направят трудно нормалното отглеждане на кафе, което само ще увеличи цените.
Търсенето на кафе е нараснало рязко през последните години поради увеличаващото се потребление в Китай.
Какъв е пазарът на кафе в България
Пазарът на кафе в България през 2023 г. се оценява на малко над 10 млн. кг и почти 470 млн. лв., което го поставя на второ място по продажби в стойност на пазара за храни и напитки и утвърждава тази стока като базова потребителска категория.
Забелязва се интересна динамика на стоковите борси, където в началото на годината цените на сорта Арабика спадаха, а тези на Робуста се повишаваха. Очаква се динамиката в цените да продължи заради забавянето на инфлационните процеси, очаквания ръст на суровините и изоставането в обем. Това ще направи пазара непредсказуем от потребителска гледна точка.
Интересен факт е, че потребителите в България все повече консумират сорт арабика, който е по-скъп и с по-високо качество и си позволяват да плащат все повече за кафе и да търсят по-качествен продукт.
Интересни факти за кафето:
1. Второ в света
Кафето е втората стока в света, с която най-често се търгува. Първата е нефтът. Кафето се консумира в огромни количества, което го прави и втората най-популярна напитка след водата. Неговата обща стойност е над 100 милиарда долара.
2. Кафето е открито от пастир
Казва се, че кафето било открито от пастир в Африка през далечната 1500г. Той видял козите да ядат кафени плодчета, след което забелязал промяна в тяхното държание. Те ставали много енергични и не можели да спят през нощта. Пастирът разказал на местни монаси за откритието си и след като те направили напитка от зърната, установили, че могат да останат будни цяла нощ и да се молят. Напитката станала популярна сред монасите и така кафето достигнало до цивилизования свят.
3. В помощ на Олимпийски атлети
Бразилия не могла да си позволи да изпрати своите атлети на Олимпийските игри през 1932г. и затова правителството разпоредило те да бъдат качени на камион, пълен с кафе, което било разпродавано по пътя, за да финансира пътуването им.
4. В Мека било забранено
Кафето било забранено в Мека през 1511г., тъй като се вярвало, че стимулира радикалното мислене и безделието.
5. Добавете сметана и дръжте кафето си топло
Кафето остава топло за 20% по-дълго време, когато добавите сметана в него.
6. Развод заради ужасно кафе
В древната арабска култура мъж можело да се разведе с жена си, ако той не харесвал кафето ѝ.
7. Италианското „еспресо”
При него кафето се пресова с много гореща вода с високо налягане. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа), смляното кафе се пресова силно.
8. Кафето е плод
Кафените зърна растат на храст. Те всъщност са вид безкостилков плод (като боровинките). Има два вида кафе-зелено и червено. Червените зърна имат по-приятен аромат и имат по-малка киселинност. Безкофеиновото кафе се получава чрез химичен процес, при който кофеинът се премахва от зърната. Кофеинът след това доста често се продава на Кока-Кола.
9. Най-скъпото кафе в света се прави от животински изпражнения
“Kopi Luwak” е най-скъпото кафе в света. Идва от Индонезия и се прави от зърна, които първо се храносмилат от Индокитайски мусанг. С други думи, прави се от животински изпражнения. Продава се за над €500 за килограм.
Още любопитни новини – четете тук