Ирина Бокова

Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова регистрирала частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж, пише сайтът за разследваща журналистика „Биволъ”.

Френската фирма BOKOVA IRINA MITREV GUEORGIEVA е създадена през януари 2016 г.  Това показва справка в официалния сайт на френската Агенция по вписванията към Търговските съдилища – INFOGREFFE.

bokova-infogreffe

Фирмата не може да бъде открита ако се търси с ключовата дума BOKOVA, но излиза при търсене с някое от другите имена. Предмет на дейност на фирмата е “отдаване под наем на жилища”. Статутът на дружеството е еквивалентен на българското ЕТ (Едноличен търговец).

Седалището на фирмата е на адреса на служебния апартамент предоставен безплатно от ЮНЕСКО на Ирина Бокова. Той се намира на адрес 11 PLACE VAUBAN 75007,  PARIS 7, в сърцето на един от най-престижните парижки квартали.

В официалните документи на ООН и ЮНЕСКО ясно са разписани правилата и регулациите за външна дейност на служителите и използването на имуществото на международната организация. Ситуацията с частната фирма на Ирина Бокова повдига сериозни съмнения за поне две нарушения на тези правила.

Първото е, че генералният-директор на агенцията ЮНЕСКО няма право да получава доходи от външни на Организацията източници, както е записано в Правилата за персонала на ЮНЕСКО от 2009г.  и Стандартите за поведение на международните служители от 2014г., приети от Генералната асамблея на ООН от 2013г.

Бокова е овластена да си даде сама тази привилегия,  но това би било драстичен конфликт на интереси.

А вторият проблем е, че според правилата на ООН използването на имуществото и активите на Организацията може да става само за служебни цели. Използването на служебния апартамент на подопечната на ООН агенция ЮНЕСКО за седалище на частна фирма се разминава с правилата на международната организация.

Припомняме, че по-рано този месец името на Бокова и съпругът й Калин Митрев бяха замесени и в друго скандално разкритие, т.н. „Азарбейджанска пералня”.

От него стана между 2012 и 2014г. са направени повече от 16 хил. плащания на стойност близо 2,9 млрд. долара за лобиране в Европа, купуване на луксозни стоки и пране на пари.  Част от тези средства са отишли при политици и журналисти, като част от международна лобистка операция, за да отклонят критиките към президента на Азербайджан Илхам Алиев и да популяризират позитивния имидж на своята богата на петрол страна. От разследването на Гардиан стана ясно, че Калин Митрев, назначен миналата година в борда на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие, също е получил поне 425 000 евро за частна консултантска работа от местна фирма „Авеар”.

Свързани статии:

„Гардиън“: Азербайджанската пералня и ролята на ЮНЕСКО *

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук