ГЕРБ се опитва да разчисти пътя на Борисов към президентския пост. Такъв проект на ГЕРБ заподозря лидерът на социалистите Корнелия Нинова по повод на „войната“ , според нейното определение, водена срещу президента Радев.

Тезата бе изказана днес от лидера на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по доклада на анкетната комисия, разследваща решението на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, за изтребителите. Правителството на Огнян Герджиков се произнесе да бъде купен шведски модел Грипен.

БСП атакува още създаването на парламентарната анкетна комисия, чиято задача бе да провери фактите и документите по процедурата, предшествала решението за Грипен. Възобнови активно кампанията срещу управляващите от ГЕРБ след като комисията се произнесе, че проектът за придобиване на нов за армията изтребител трябва да бъде гледан отново. Заради нарушения още в началната фаза на селекцията. При тази селекция на въпросния етап решаваща роля играе генерал Румен Радев.  Към юли 2016 г. Радев е председател на борда, ръководещ проекта от страна на Министерството на отбраната, в качеството си на командир на ВВС .

 

Преди дни след изявление на Бойко Борисов, че той като премиер няма проблеми при диалога с президента Радев, тъй като цигулките им свирели в една тоналност, президентът обяви, че ГЕРБ използват парламента „като трибунал срещу него, което е недопустимо“. В понеделник той нарече депутатите от партията на Борисов „беквокалисти“ и обяви, че „щом искат война, ще я получат“. ГЕРБ отвърнаха : предизвиканите от БСП скандали за роднински назначения са атака на президента, чрез „изпратената за целта в парламента Елена Йончев“, човек от щаба му в кандидат-президентската кампания.

Корнелия Нинова днес отговори на удара срещу Радев и Йончева, обобщавайки, че анкетната комисия за изтребителите и всички действия напоследък на ГЕРБ разчистват пътя на Борисов към президентския пост.

В реч – обръщение едновременно към Борисов и Радев Нинова каза: „Въпреки битките, които водим, ние живеем в парламентарна република. Тук не се намират беквокалисти – това са хората в държавата, които определят пътя й, но между нас има разлика, г-н президент. Тези хора отдясно искат да използват този парламент за битка срещу вас. Ние няма да го позволим. Това е разликата между нас и ГЕРБ. Това е алтернативата, която могат и българските граждани да видят и да избират.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук