Изба "Хотул бунар" в Горско Ново село произвежда около 40 000 литра вино годишно, но цели покачване на количествата и разширяване на пазарите

Винарската изба „Хотул Бунар“ в селото Горско Ново село в района на Златарица произвежда около 40 000 литра вино на година, но има амбиция да увеличи тези количества и да разшири своето присъствие на пазара. Това сподели за БТА съоснователката на избата, Маргарита Дамянова. Тя заяви, че проектът е напълно завършен и семейството ѝ, включително синът и внукът, активно участва в бизнеса. По времето на резитба и прибиране на реколтата, до 30 местни жители също помагат, като това е традиция от почти 25 години.

Голяма част от печалбите се реинвестират в производството. Тази година бяха закупени два нови големи съда, единият от които е предназначен за охладител за бели вина, а също така и нови бъчви от Франция.

Проектът е стартиран през 2000 г. от Ян Ола Линдве, а след трагичната му смърт през 2001 г. стопанисването преминава на съпругата му Стефка Линдве и на сестра ѝ Маргарита Дамянова. Лозята, които обхващат 200 декара, бяха засадени през 2001 г., като 76 декара са финансирани по програма САПАРД. Всички лозя са сертифицирани като биологични и гроздето е с защитено географско указание. Основните сортове включват Каберне Совиньон и Мерло, а за допълнение се отглеждат и Сензо, Памид и Димят, които се винифицират на място.

Бутиковата изба е основана през 2007 г. и с цел разширение на асортимента започна производството на бели вина от сорта Алиготе. Консултант на избата е енологът Станимир Стоянов.

Предишно време избата е изнасяла вина в Швеция, но в момента основният ѝ клиентски пазар е вътрешният. Производството е разпределено в почти равни количества между червени, бели и розе вина, като те отлежават във френски и български дъбови бъчви.

Винените марки носят имената на древната крепост Хасара и района на лозята Хотул Бунар. Местността е исторически значима, свързана с древен римски път и крепост, от които са останали частици.

Избата предлага дегустации на място – за целта е изградена беседка в двора, а при неблагоприятни метеорологични условия дегустациите се провеждат в производствената база. Освен това, е възможно и посещение на лозята.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, домакин на която ще бъде Пловдив. Организатор на събитието е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук