Младите хора предпочитат повече розета и бели вина – леки, свежи, ароматни, каза Светлана Васикович, главен технолог на Angel’s Estate

Светлана Васикович е главният технолог на винарската изба Angel’s Estate, която е част от международния холдинг Purcari Wineries Group. Произхожда от село Кортен в Молдова и като бесарабска българка, от година и половина живее и работи в България.

„Произхождам от Молдова, от село Кортен. Предците ни дойдоха от български Кортен и основаха ново селище там. Затова връзката ми с двете места е много силна,“ споделя Васикович.

Пасионът ѝ към виното се развива в семейството: „Майка ми се занимаваше с виноделие. Още от малка прекарвах много време в избата с нея и това ми беше много интересно“.

Но пътят ѝ започва със science: завършва химия и става част от Научния институт по винарство в Молдова, където работи 7 години и защитава докторска дисертация. По-късно продължава кариерата си в реномираната винарна Purcari (Молдова) и получава предложение за работа в България.

„С мъжа ми сме в България от година и половина. Той е производствен директор в компанията,“ добавя технологът.

Според нея климатичните промени в Тракийската низина поставят нови предизвикателства. „Тази година имаме измръзвания и градушка. Всяка година е уникална – никога не можеш да приложиш същата формула от предходния сезон. В това е и чара – постоянно учиш нещо ново.“

„Тероарът и технологията са от основно значение. В избата внедряваме нови практики – охлаждане на гроздето и работа с различни видове ферментатори. Всеки малък детайл е важен,“ подчертава Васикович.

Тя вярва, че още на етапа на ферментация може да се предвиди как ще се развие виното. „Когато видя качеството на гроздето, знам в каква посока ще се движи виното.“

Васикович следи внимателно и пазарните тенденции. „Младите потребители предпочитат розета и бели вина – леки, свежи и ароматни. Ние трябва да се нагодим към тези предпочитания,“ отбелязва тя.

Винарският туризъм в България също се разширява. „Все повече хора искат да посетят избата, да видят как се произвежда виното и да го опитат. Планираме да стартираме винени турове следващата година. Това е чудесна тенденция – културата на винопитие в България нараства.“

Винарска изба Angel’s Estate е разположена до язовир Жребчево, в близост до Нова Загора. От 2023 г. е част от Purcari Wineries Group, която обединява Молдова, Румъния и България. Избата има капацитет над 1 милион бутилки на година и разполага с производствена база от 14 000 кв.м, от които 7 000 кв.м са под земята. Собствените лозя заемат 1 000 дка и са засадени през 2007-2008 г. в село Червенаково. Сортовият профил включва около 70% червени лозя – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо, Гренаш и др., а 30% са бели – Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, Траминер и др.

През 2025 г. изба получава значителни отличия: златен медал от Concours Mondial de Bruxelles за Stallion Selection Sauvignon Blanc 2024, Value Gold (95 т.) на Decanter World Wine Awards за Angel’s Estate Rosé 2024, и Гран при „Златен киликс“ на Розе Експо в Казанлък за Stallion Rose Selection 2024.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ различни винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, която ще се проведе в Пловдив. Организатор на събитието е Министерството на туризма в партньорство с Световната организация по туризъм на ООН (UN Tourism).

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук