Джек Бърдън, от чието име се води повествованието в „Цялото кралско войнство“, разказва в романа за периода си като журналист. Бях вика, в „Кроникъл“, имах си собствена колонка, думата ми се чуваше. И бях ас.

Типологично историите в живота се повтарят. През 99-а – 2000-ата година и аз работех в официоза „Демокрация“, пишех през ден редакционните коментари на първа страница (с портретче!) и бях ас.

В един слънчев ден дойде главната редакторка Невен Копанданова, на която съм задължен много, тъй като ми даде шанс, което не се случва често, и вика – Костов ме помоли да подам оставка. Що, бе? – Бакърджиев го заплашил, че ще разцепи парламентарната група. Викам – Невен, ние нямаме парламентарна група, нека те уволни. Но тя имаше специални отношения с Костов, лоялност, и подаде оставка. И аз с нея барабар, понеже така се прави, нали.

Тогава, в края на Костовото управление, първи пълен четиригодишен мандат в най-новата история, в СДС вече се усещаше жуженото. Жегата беше зад ъгъла, както казва онзи неповторим герой.

Бисеров, Никола Николов („Главичките“), Бакърджиев, знайни и незнайни, а и самият Костов анализираха ситуацията и пресмятаха как могат да гепят партията. В самия край Бисеров, който имаше контрол върху структурите, регистрира някакъв „Екип“ в опит да отцепи нещо. Беше ялово.

От днешните политически герои най-близо до образа на Бисеров е Цветан Цветанов. Бойко Борисов е еманацията на ГЕРБ, много повече, отколкото Костов на СДС в най-силното си време, но Цветанов контролира структурите.

То се вижда. Между другото, не ми е работа, ама за самия премиер ще е добре да почне да си общува по-често и директно с депутатите. Ама да не давам акъл, те си имат. Има типологични прилики, има и разлики.

СДС не беше функция на Костов. След като СДС се срина, той си основа ДСБ, което вече си е негова функция. Докато ГЕРБ, както и НДСВ, са в пряка зависимост от лидерите си.

Без Бойко Борисов, цЕлото ГЕРБ, с уважение към всички, е кръгла нула. То не че СДС не се занули, но то не е вследствие от оттеглянето на Костов. По-скоро от неговото неоттегляне. Но ако Цветанов гътне Борисов, срутването ще е по-зрелищно от това на СДС. И много по-болезнено. СДС имаше поне идеи. ГЕРБ няма нищо, освен култа към Борисов и властта. И ако това се срути, ще настане масово страдание. `Ма не ми е много жал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук