Йерусалим

Американският президент Доналд Тръмп отложи дългоочакваното решение за това къде да се намира американското посолство в Израел – в Тел Авив или в Йерусалим.

В понеделник Тръмп трябваше да се произнесе по одобрения още през 1995г. от конгреса закон за преместване на американската дипломатическа мисия в Йерусалим. През изминалите 22 години влизането му в сила бе отлагано многократно с мотива, че то би навредило на националната сигурност.

Говорителят на Белия дом Хоган Гидли поясни, че решението ще бъде взето през близките дни, като не посочи конкретен срок.

Преди няколко дни представители на администрацията на Тръмп поясниха, че той се готви да признае Ерусалим за столица на Израел – ход, който би променил датиращата от няколко десетилетия позиция на САЩ по въпроса.

Статутът на Йерусалим е един от най-мъчните проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон изрази пред Тръмп безпокойство по повод плановете му. Двамата са провели телефонен разговор по темата, съобщи Елисейският дворец. Според Макрон въпросът за статута на Ерусалим трябва да бъде решен в рамката на мирните преговори между израелците и палестинците.

Почти цялата световна общност не признава Йерусалим за столица на Израел. Поради тази причина повечето посолства се намират в други градове, главно в Тел Авив. Изключение правят само Коста Рика и Салвадор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук