Русия

Руските войници, изпратени в Сирия, вече са започнали да се връщат у дома, като точният срок на изтеглянето ще зависи от обстановката, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Министърът придружаваше президентът Владимир Путин по време на вчерашната му визита в Сирия и срещата му с Башар Асад във военновъздушна база Хмеймим до Латакия.

Там Путин обяви решението си да се започне с изтеглянето на руските военни, тъй като по думите му „Ислямска държава“ е победена в Сирия. Путин уточни, че на двата бряга на река Ефрат е постигната пълна победа над терористичната групировка. Той призна, че може да са останали огнища на съпротива, но те бързо ще бъдат ликвидирани.

Путин каза, че ако „терористите отново вдигнат глави”, Русия ще „извърши такива удари срещу тях, които никога не са виждали”.

„Никога няма да забравим жертвите и загубите, претърпени в борбата срещу тероризма, както тук в Сирия, така и в Русия”, допълни Путин.

Той заяви пред президента Асад, че Русия иска да работи с Иран, друг ключов съюзник на правителството, както и с Турция, която подкрепя опозицията, за да помогне за постигането на мир в Сирия.

Анализатори виждат в решението на Путин да прекрати руската военна операция, сигнал към избирателите за предстоящите през март догодина президентски избори, в които той ще участва.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук