Виорика Дънчила
на снимката: премиерът на Румъния Виорика Дънчила

Румънският президент Клаус Йоханис посочи евродепутата Виорика Дънчила за трети премиер на страната в рамките на седем месеца. Това е историческо събитие, тъй като тя  би била първата жена на този пост в страната.

Дънчила е готова да заеме поста и да стане третият премиер в страната в рамките на седем месеца,  ако нейната кандидатура получи одобрението на парламента. Опозиционните лидери призовават за нови избори, като твърдят, че управляващата СДП не е в състояние да създаде стабилно правителство.

Дънчила е на 54 години и е евродепутат от листата на СДП от 2009г., като се занимава с въпросите на земеделието и селското развитие. Тя е заместник- председател на Комисията по земеделие и селско развитие в Европейския парламент. Ръководител е на женската организация на румънските социалдемократи.

Виорика Дънчила, която е сондажен инженер, е заемала ръководен пост в администрацията и в окръжната партийна организация на СДП в окръг Телеорман, където председател на Окръжния съвет в периода 2000-2012 година е бил настоящият лидер на СДП Ливиу Драгня.

Дънчила беше номинирана за нов премиер от Изпълнителния комитет на лявоцентристката Социалдемократическа партия, която има мнозинство в парламента.

Припомняме, че предшественикът й Михай Тудосе подаде оставка от поста в понеделник след борба на лобита в управляващата Социалдемократическа партия с лидер Ливиу Драгня.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук