Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп
на снимката: лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да седне на масата за преговори с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, но не е уверен, че това би допринесло съществено за урегулиране на кризата около ядрените и ракетни разработки на Пхенян.

„Бих седнал на масата за преговори, но не съм сигурен, че присъствието ми на масата за преговори би решило проблема“, каза президентът на САЩ.

Тръмп добави, че е недоволен от поведението на Русия по ядреното досие на Северна Корея и добави, че тя не помага на международните усилия за изолация на севернокорейския режим.

„Русия не ни помага изобщо за Северна Корея“, каза той в интервю.

И добави:

„Това, което Китай прави, за да ни помогне, Русия го отслабва“, каза той по повод прилагането на международните санкции, имащи за цел да накарат севернокорейския режим да се откаже от своите ядрени амбиции.

В същото време той изрази мнение, че президентът на Русия Владимир Путин може да направи много за решаване на този проблем.

„За съжаление ние почти нямаме отношения с Русия“, коментира той руско-американските отношения, които в последно време са на много ниско ниво.

Американският президент посочи, че Северна Корея се приближава към целта си да бъде в състояние да изстреля междуконтинентална ракета срещу САЩ.

„Те все още не са готови, но се приближават. И се приближават всеки ден“, заяви Тръмп.

Отношенията между Северна Корея и САЩ са изключително обтегнати през последните месеци. Лидерите на двете държави непрекъснато си отправят заплахи и „си мерят бутоните”. В новогодишното си слово Ким Чен-Ун предупреди САЩ, че ядрените сили на страната му вече били напълно окомплектовани и бутонът за изстрелване на ядрено оръжие винаги му е под ръка.

В отговор в „Туитър“ Тръмп, който е наричал Ким „малкият ракетчик“, написа: „Севернокорейският лидер Ким Чен Ун току що каза, че „ядреният бутон е непрекъснато на бюрото му“. Ще го информира ли някой от неговия съсипан и изгладнял режим, че и аз имам Ядрен Бутон, но той е много по-голям и по-мощен от неговия и моят Бутон работи!“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук