На снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е в ход проверка на произхода на средствата на купувача на ЧЕЗ, започната от ДАНС и НАП по нареждане на министър-председателя. Това стана ясно в хода на коментар на Цацаров относно сигнала на БСП до прокуратурата за съмнения по сделката.

По думите на главния прокурор червените настояват за две неща: преглед на произхода на парите на купувача и проверка на всички сделки, довели до приватизацията на предприятието. По отношение на първото искане той подчерта, че проверката тече в момента и ангажираните институции ще сигнализират прокуратурата, ако се открият някакви нередности. Второто настояване също ще бъде удовлетворено, увери Цацаров.

„Но, да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че преди време беше воден такъв дебат относно възможността на прокуратурата да проверява търговски сделки, включително и сделки от този характер. Тоест, ако сега това искане бъде изпълнено, това означава прокуратурата да разпореди на същите тези органи – НАП и ДАНС същата проверка, която вече им е разпоредена. Ако тези органи открият закононарушения, са длъжни да сигнализират прокуратурата“, заяви главният прокурор.

Сотир Цацаров посочи, че е нужно да се прави разграничение между това, което е работа на прокуратурата по закон, и решаване на задачи, „които са елемент от политическия спектър и разхвърлянето им по държавни органи с цел постигане на съвсем други цели“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук