Брекзит, ЕС

Външните министри от Европейския съюз призоваха Русия да отговори на въпросите за използването на токсичното вещество срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

„ЕС остро осъжда нападението, извършено срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания, на 4 март 2018 г., в което сериозно пострада и един полицай. Животът на много граждани бе застрашен от тази безразсъдна и незаконна проява. ЕС приема изключително сериозно преценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно отговорността да е на Руската федерация“, гласи изявлението на европейските външни министри.

Там пише още, че ЕС е шокиран от „нападателното използване” на невротоксично вещество от военен клас, от разработен от Русия вид, на европейска земя за пръв път от над 70 години.

Държавите членки на ЕС смятат, че употребата на химически оръжия от когото и да било при каквито и да било обстоятелства е напълно недопустима и представлява заплаха за сигурността на всички ни.

„Всяка подобна употреба е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, нарушение на международното право и подкопава опиращия се на закони международен ред”, заявяват страните членки на ЕС.

Всички те се приветстват ангажимента на Великобритания да работи в тясно сътрудничество с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в разследването на нападението.

ЕС призовава Русия спешно да отговори на зададените от Великобритания и международната общност въпроси и да предостави на ОЗХО незабавни и пълни данни за програмата си „Новичок“.

„ЕС изразява безусловната си солидарност с Великобритания и подкрепата си, включително за усилията на Великобритания да изправи пред съда отговорните за това престъпление. ЕС ще продължи да следи отблизо този въпрос и последиците му“, се казва в края на изявлението.

От своя страна британският външен министър Борис Джонсън коментира от своя страна, че „твърденията на Русия, че не е отговорна за отравянето на бивш руски шпионин са абсурдни“.

По думите му това е класическа руска стратегия, „те вече не могат да заблудят никого”.

„Едва ли има страна край масата тук в Брюксел, която да не е пострадала в последните години по някакъв начин от злостното или разрушително поведение на Русия”, каза министърът, цитиран от „Ройтерс”.

Великобритания обвинява Русия, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия, извършено с бойно отровно вещество „Новичок”, създадено в бившия Съветски съюз. Двамата все още са в критично състояние.

Случаят доведе до дипломатическа криза след като Лондон изгони 23 руски дипломати, а Москва отговори с реципрочни мерки.

На този фон руският президент Владимир Путин заяви, че узнал от медиите за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания и че Русия няма такива отрови.

Той отхвърли като нелепи британските обвинения за намеса на Русия в отравянето на бившия руски шпионин и заяви, че Русия е готова да сътрудничи с британските власти в разследването на случая.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че Великобритания би трябвало или да подкрепи с доказателства твърденията си, че Русия е отговорна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, или да се извини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук