Бузлуджа

Високо в Стара планина, която се намира в България, ще намерите един забележителен паметник, носещ спомените от миналото на страната.

Бузлуджа

Приличащият на космически кораб монумент, известен като „Бузлуджа”, е построен през 70-те години на миналия век и служи като седалище на Българската социалистическа партия до падането на комунизма в края на 80-те години.

Оттогава той няма собственик, но пък е популярна дестинация за посетители, запленени от изоставени места. Напоследък той се е в център на вниманието на европейските държави, заради спорната му история.

„Бузлуджа” е построен на мястото, на което през 1868г. българските революционери неуспешно са се опитали да отблъснат османските сили.

Бузлуджа

Това място е останало в българската памет като символ на героизъм, а по-късно и като сборна точка на социалистическите дисиденти по време на Османското робство. По-късно, през Втората световна война, Българската социалистическа партия, която процъфтява под съветски контрол, избра мястото за официално седалище, проектирано от българския архитект Георги Стоилов.

Изграждането на паметника се превърнало в национално усилие. От 1974г. повече от 6 000 души, включително войници, студенти и занаятчии, са помагали в построяването му.

Бузлуджа

Работниците взривили върха, за да го заравнят и закарали на планината повече от 70 000 тона бетон.

Таня Панайотова, която през 1975г. била студентка, била ангажирана с проекта. Днес 62-годишната жена си спомня, че помагала при поставянето на камъните по стълбите, които водели до централния вход на сградата. Заедно със състудентите й спели дни наред на палатки близо до строежа.

Бузлуджа

Днес хората все още могат да посетят това впечатляващо място, от което се открива панорамна гледка към планината.

Бузлуджа

Самият паметник обаче представлява гротескна картина – останали са само графити по стените.

Посетителите могат да наблюдават мантрите на работниците на кирилица, които фланкират входа, както и цветните графити, които покриват стените на Бузлуджа.
Тази голяма крило скулптура в Подгарич, Хърватия, криптира с останките на стотици партизански войници, починали, докато са лекувани в близките болници.

Бузлуджа

В държавата няма единно мнение за бъдещето на паметника. Много от местните хора се надяват, че той няма да има същата съдба като останалите монументи от комунистическо време.

Дора Иванова, млад български архитект, изработи план за възстановяването на паметника и превръщането му исторически музей, но идеята й не беше приета.

Бузлуджа

Междувременно модерната социалистическа партия БСП наскоро се опита да повдигне въпроса и поиска да получи собствеността върху „Бузлуджа”. Засега обаче такова решение на правителството няма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук