наука, научни открития, микроскоп

Пробиви в космическото време. Раждания от девственици. Обещаващ кандидат за извънземен живот. Науката не разочарова по време на последната ни обиколка около Слънцето, съобщи National Geographic.

В поредната забележителна година за науката астрономите разкриха нова информация за космоса, биолозите съставиха по-ясна карта на обитателите на нашата планета, а палеонтолозите нарисуваха по-подробна картина на динозаврите, които са бродили по Земята преди милиони години.

Представяме десетте най-важни научни открития на 2023 годна:

1. Астрономи откриха огромни пулсации в тъканта на пространство-времето

За първи път учени откриха нискочестотни гравитационни вълни, които се движат през галактиката. Тези космически пулсации вероятно са далечното ехо на свръхмасивни черни дупки, които си взаимодействат и се сливат на много милиарди светлинни години от нас. Откритията предполагат, че в ранната Вселена е имало много повече гигантски черни дупки, отколкото се смяташе досега. Продължаването на изучаването на този нов вид гравитационни вълни може да помогне за разкриването на подробности за произхода на нашата Вселена.

2. Надежда за хората, които са загубили говора си – мозъчен декодер превежда човешки мисли

Въпреки че технически не е устройство за „четене на мисли“, изследователите от Тексаския университет в Остин съобщиха за революционна нова система, базирана на ИИ. Тя превежда мозъчната дейност на човек в непрекъснат поток от текст. Този дешифратор не изисква хирургически имплант, а разчита на функционално сканиране с ядрено-магнитен резонанс, за да улови мозъчната активност в отговор на звуци или изображения. Вместо да предоставя транскрипции дума по дума, системата за мозъчно декодиране създава речник на моделите на мозъчна активност въз основа на начина, по който лицето реагира на определени думи или изображения. След това използва този речник, за да съпостави мозъчната активност с неща, за които лицето мисли.

3. Древен кит може да е бил най-голямото животно в историята

Древен китоподобен бозайник, наречен Perucetus colossus, може би е бил най-голямото животно в историята. Нов анализ на фосилни кости от древен кит, който преди повече от 37 милиона години е обитавал водите по крайбрежието на Перу показва, че животното може да е тежало повече от 300 тона и да е било с размери около 18 метра. Ако наистина е било толкова тежко, колкото предполагат учените, то това би било най-голямото животно, живяло някога на Земята.

4. Тиранозавърът е имал устни, което променя представата ни за този динозавър

Тиранозавър рекс, както и други месоядни динозаври вероятно са имали устна, която е прикривала страховитите им зъби. Екип от палеонтолози стига до това изненадващо заключение, след като проучва съвременни образци на праисторическите животни, включително птици и влечуги. Те твърдят, че тиранозавърът и сродните му месоядни животни вероятно са имали мека тъкан, която е покривала острите им зъби, за да предпазва устата на животните и да поддържа зъбите им във върхова форма за атака.

5. Каменни сечива на 3 млн. години разкриват изобретателността на нечовешките ни роднини

В югозападната част на Кения археолози изкопават изненадваща находка: каменни инструменти, погребани заедно с вкаменелости от Paranthropus – древен нечовешки роднина на нашия вид. Откриването на инструментите, които може да са на възраст до 3 млн. години предоставя доказателства, че нечовекоподобните хоминини са развили способност да боравят с каменни инструменти. Нещо повече, то показва, че развитието на вида ни е станал по-рано, отколкото се смяташе досега.

6. Развитието на сложния живот може да се окаже по-назад във времето, отколкото предполагахме

Химически улики, извлечени от древни скали в Австралия предполагат, че сложните клетки вече са били нещо обичайно преди около 1,6 милиарда до 800 милиона години. Това разкритие подкрепя теориите за изненадващо по-ранно възникване на сложния живот. Еволюцията на еукариотите – организми, които притежават ясно дефинирано клетъчно ядро, се оказа неуловима, така че международен изследователски екип избира нов подход: търсене на странични продукти от молекули, на които еукариотите разчитат, за да формират своите клетъчни мембрани. Ако се намери такова доказателство в древните скални проби, то може да докаже наличието на еукариоти. Най-старата проба от тези молекули датира отпреди 1,6 милиарда години.

7. Броят на откритите планети надхвърля 5 500

През август, приблизително три десетилетия след като астрономите откриха първите планети извън нашата Слънчева система, учените съобщиха, че са открили 6 нови екзопланети, с което общият брой на известните ни планети надхвърли 5 500. Търсенето на екзопланети, което се осъществява с помощта на телескопи като сателита за изследване на транзитни екзопланети (TESS), продължава да разкрива забележително разнообразие от нови светове в галактиката.

8. Шимпанзетата, както и хората, преживяват менопауза

Биолозите отдавна си задават въпроса за еволюционната полза от това животните да живеят дълго след репродуктивната си възраст. Известно е, че само косатките, късоопашатите китове, нарвалите, китовете белуга, и хората преминават през менопауза. Но нови научни разработки, които се основават на солиден, дългосрочен анализ на хормоните в урината на шимпанзета от националния парк Кибале в Уганда – преминават през менопауза и продължават да живеят. Проучванията, които обхващат женски на възраст от 14 до 67 години, показват, че шимпанзетата са преживяват менопауза на около 50-годишна възраст. Това представлява интригуващ паралел с хората, които често преживяват менопауза на същата възраст.

9. Първото известно девствено раждане сред американските крокодили

В най-новия пример за асексуална техника на размножаване, наречена партеногенеза, самотен женски американски крокодил в парк в Коста Рика е създал потомство без мъжки. Феноменът, който обикновено се наблюдава, когато животните са изправени пред екстремен популационен натиск, е бил регистриран и при други животни, сред които застрашени калифорнийски кондори, множество видове акули, комодски варани и някои видове змии. Но досега не е бил регистриран при нито един вид крокодил. Майката крокодил не е имала контакт с други животни от своя вид в продължение на около 16 години. А генетичният анализ потвърждава, че плодът наистина е частичен клонинг на майка си. Въпреки че животното е живяло в плен, откритието има огромно значение за дивите му роднини.

10. На една от луните на Сатурн може да има  признаци на живот

Нови химически данни сочат, че на една от луните на Сатурн може да има живот. Тази година учените обявиха, че са открили фосфор в океана на шестата по големина луна на Сатурн – Енцелад. Заедно с въглерода, водорода, азота, кислорода и сярата този шести елемент е от съществено значение за поддържането на живота. Астрономите вече са открили следи от другите пет елемента на Енцелад, така че последната находка – открита в ледени частици, уловени от анализатора на космическия прах на сондата „Касини“ – превръща тази ледена скала в обещаващ кандидат за извънземен живот.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук