През 1984г. Стийв Маккъри бил в изпратен в Пакистан като фотограф на National Geographic. Престоят му съвпада с ранните години на войната, която Съветският съюз води в съседен Афганистан.

Една от снимките, които Маккъри прави е на момиче от ислямско религиозно училище. Той заснема 8-годишната Шарбат Гула.

Афганистанското момиче, Шарбан Гула, момичето със зелените очи
източник: National Geographic

Зелените очи на девойката се повяват и на корицата на списанието в юнския брой на 1985г.

Момичето е увито в дрипава кафява бурка, тя поглежда към камерата и среща очите на милиони хора по целия свят.

Снимката носи и на фотографа известни дивиденти – той получава световна слава и признание, а фотосът е един от най-известните в света.

За читателите на Запад, „Афганистанското момиче” е символ на Афганистан – анонимен, далечен, непознат. В броя на списанието, в което е публикувана снимката, няма нито една дума за Шарбат Гула. Единствено под снимката има надпис: „Преследваните очи говорят за страховете на афганистанските бежанци”.

Много експерти обаче се шегуват, че страхът в очите на 8-годишното момиче може да е предизвикан от фотографът и необичайният му „апарат”.

Седемнадесет години след публикуването на снимката, Стив Маккъри се присъединява към екип на National Geographic, за да издирят отново Шарбат Гула.

Афганистанското момиче, Шарбан Гула, момичето със зелените очи
източник: National Geographic

След упорито няколко месечно търсене те я откриват вече омъжена, на 30 години и с 3 дъщери. Екипът на National Geographic успява да убеди силно религиозната жена да бъде снимана отново, тъй като се е превърнала в символ на ставащото в Афганистан и е много популярна по света. Екипът успява да убеди жената да свали бурката и да застане отново пред обектива на камерите им.

източник: National Geographic

През април 2002г. водещият материал на списанието е озаглавен „Животът е разкрит”. В него се разказва за живота на момичето и как се е променил от 1985г. до тогава.

Шарбат Гула разказа, че е останала сирак, след като родителите й били убити при бомбардировките в Афганистан. Това обаче не било съвсем вярно, тъй като се оказало, че баща й бил жив и заедно с нея избягали в Пакистан.

Афганистанското момиче, Шарбан Гула, момичето със зелените очи
източник: National Geographic

Много пъти фотографът е обвиняван, че е направил снимката и че е се възползвал от наивността на момичето. Според разбиранията в Пакистан и Афганистан, Шарбат не можела да сваля бурката си или дори да стои в една стая с мъж. Изобщо той не е имал право да публикува снимката. При повторната си среща Шарбат била попитана как се е почувствала, когато разбрала, че снимката й е публикувана, тя отговорила: „Ядосах се.”

Афганистанското момиче, Шарбан Гула, момичето със зелените очи
източник: National Geographic

Маккъри продал снимката стотици пъти за огромни суми. Например, фотография в размер „20×24” струвала 18 000 долара. По-големите размери достигат до цени от 178 900 долара.

През 2016г. Шарбат Гула била арестувана в Пакистан по обвинения в измама. Тя стои в затвора 15 дни и след това е депортирана обратно в Афганистан. Тя обвинява снимката за ареста си, като казва: „Снимката ми създаде повече проблеми, отколкото ползи. Това ме направи известна, но доведе и затварянето ми”.

Афганистанското момиче, Шарбан Гула, момичето със зелените очи
източник: National Geographic

Животът й все още е в опасност, особено живеейки в „консервативното афганистанско общество, в което вярват, че жените не трябва да се появяват по медиите.”

Много колеги фотография от целия свят обвиняват Стийв Маккъри, че е възползват от ситуацията и е принудил едно 8-годишно момиче да наруши всички морални и законови норми в своята държава, за да може той на нейн гръб да спечели пари и слава. Критиците му твърдят, че кариерата му е тръгнала нагоре единствено и само заради тази фотография.

Когато се срещат отново, той пак я принуждава да наруши моралните и законови стигми на своята култура и религия, за да изкара още един път пари на нейн гръб. За да изпълни това свое намерение, той убеждава съпруга на Шарбат да му седейства и той буквално я принуждава да застане отново пред обективите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук