ЧЕЗ, Еврохолд

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България проведе първото си заседание. На него бяха приети вътрешни правила за работата й. Според тях дневният ред, периодичността и продължителността на заседанията ще се определят от членовете на комисията. Тя може да се свиква за заседание от председателя си, по искане на една трета от членовете  и от председателя на Народното събрание. Заседанията й ще бъдат открити. Самата комисия беше създадена след скандала около сделката за енергодружеството.

Според Валентин Николов от ГЕРБ е редно да стане ясно кой стои зад „Инерком“, произхода на средствата, дали има офшорни фирми и как ще бъде развито дружеството.

„Да поставим въпроси към „ЧЕЗ Груп“ какви са изискванията им към кандидатите и какви изисквания има към средствата, с които ще платят“, предложи Николов.

„Три са въпросите, на които трябва да се отговори, и те са елементарни: кой купува ЧЕЗ, с какви пари го купува и как ще връща тези пари. Да се обърнем към НАП за историята на фирмата. Ще помолим и ДАНС и ДАР да ни дадат отговори“, коментира и Таско Ерменков от БСП.

Според председателя на комисията Жельо Бойчев безспорен в въпросът, че трябва да бъде предоставена информация на членовете на комисията за текущото състояние на арбитражното дело, което води България с ЧЕЗ. Той обясни, че тези данни са в Министерство на финансите и предложи на следващото заседание на комисията да се отправи покана към това ведомство да предоставяи информация. Бойчев предложи още да се направи и запитване към премиера как и по какъв начин се взе решението за участието на държавата в тази сделка, какво означава участие на държавата и под каква форма ще бъде то.

„Предвид големия обхват на работа на комисия може да направим предложение да удължим този срок. Тази комисия може да вземе решение как и по какъв начин българските регулатори трябва да работят в този сектор. Според мен ще се наложат промени там“, каза председателят на временната комисия.

Бойчев коментира още, че има предложение за изслушване на Гинка Върбакова от синдикатите и обясни, че вероятно тя ще бъде поканена на някакъв етап.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук