Единадесет малки моноциклисти обикаляха пред театър „Пхенян“ в сряда за празненства в чест на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен. Пет- и шестгодишни момчета с червени шапки и трикотажни костюми, с бели ризи и чорапогащи и момичета в пастелени жълти рокли уверено правеха кръг след кръг, размахвайки емблемата на априлския пролетен фестивала на изкуството.

Днешното събитие, 31-о по рода си, е част от ежегодните чествания на годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, който остава вечен президент на страната, въпреки че умира през 1994 г. То включва концерти, танцови представления и акробатика и е един от ритуалите, с които севернокорейските власти внушават и засилват лоялността към управляващата династия.

Малки момичета в цветни рокли се завъртяха и танцуваха, младежите махаха с флагове, акробатите се премятаха и една женски духов оркестър марширувайки свиреше, докато повече от 200 чуждестранни изпълнители – предимно от страни от бившия съветски блок – се включиха в програмата.

106-годишнината от раждането на Ким Ир Сен на 15 април е „най-щастливият празник на корейския народ и прогресивните хора в света“, заяви министърът на културата Пак Чун Нам на церемонията по откриването. Той допълни, че „корейският народ напредва към по-светло бъдеще“, което става „под мъдрото ръководство на другаря Ким Чен Ун“. Окриляващите думи на министъра не отговарят на почти пълната изолация, в която се намира Северна Корея заради развитието на ядрената си и на ракетната си програми.

Концерт на севернокорейски оркестър започна с песента за генерал Ким Ир Сен, като английски и руски субтитри се появяваха от двете страни на сцената:

„Кой е партизанинът, чиито дела са ненадминати? Кой е патриотът, чиято слава ще трае навеки? Толкова скъпо за цялото ни сърце е славното име на нашия генерал, нашият собствен възлюбен Ким Ир Сен, с нестихваща слава“.

Публиката избухна в аплодисменти на фона на портрета на Ким Ир Сен, проектиран на екран.

Според чужди медии най-голямата група чуждестранни изпълнители на фестивала е от Русия, следвана от тази от Беларус, но също така имаше, макар и малко на брой, представители на Франция, Испания и Португалия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук