Армения
Арменската полиция очаква конфронтация с протестиращите

Кризата в Армения се задълбочава. Десетки хиляди души излязоха на улицата, след като опозицията обвини правителството, че отказва да води преговори за прехвърляне на властта след оставката на премиера Серж Саркисян. Властите в Ереван засилиха охраната, оградиха сградите на правителството и управляващата Републиканска партия и разположиха стотици полицаи и бронетранспортьори.

Протестиращите бяха предвождани от 42-годишния Никол Пашинян. Разпалени от яростните му речи, привържениците му скандираха „Никол – премиер“. Те предупредиха за възможни конфликти с властите, ако не се намери бързо решение на кризата.

„Има опасност от сериозни сблъсъци, ако републиканците не напуснат спокойно“, заяви 40-годишната адвокатка Рузана Вартанян пред АФП.

Степан Григорян, политически анализатор, който се присъедини към протестите, каза, че това е ситуация на живот и смърт в една, понастоящем „криминална“ система.

„Главата е отрязана“, каза той, позовавайки се на оставката на Саркисян, „но тялото – Републиканската партия – остава и трябва да бъде премахнато“.

Русия, която има военна база в Армения, каза, че наблюдава ситуацията „много внимателно“, но, че засега няма да се намеси.

„Смятаме, че това са вътрешни въпроси на Армения“, каза говорителят на президента Дмитрий Песков.

Саркисян, който беше президент от десетилетие, се оттегли като министър-председател след множество протести, само седмица след като беше избран от парламента.

Пашинян, лидерът на опозиционната партия „Граждански договор“, трябваше да проведе разговори с действащия глава Карен Карапетян, за да обсъди „мирно предаване на властта“, но преговорите бяха отменени. Пашиниан обвини властите, че смятат да номинират кандидат за премиер от Републиканската партия, като предупреди, че в този случай опозицията ще бойкотира парламентарните избори.

Опозиционният лидер настоя, че новият премиер трябва да бъде „кандидат на народа“, а не член на партията на Саркисян, и каза пред репортери, че той самият е готов да поведе страната. Повечето политически партии се присъединиха към протестното движение и Едмон Марукян от партията „Светла Армения“ заяви, че са съгласни с номинацията на Пашинян за премиер. Но той каза, че поддръжниците на опозицията в момента са само с 13 гласа мнозинство. Кандидатът ще има нужда от 53 гласа, за да бъде избран

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук