Републиканците в Конгреса на САЩ ще настояват за отмяна на разпоредби, приети от администрацията на Барак Обама, с които се предлага на интернет доставчиците по-стриктен контрол на уебсайтовете, за да се гарантира защитата на потребителските лични данни, предава „Ройтерс”.

Сенаторът от Аризона Джеф Флейк ще представи резолюцията, която е подкрепена от още 34-ма сенатори, с която се настоява наскоро одобрените федерални наредби да бъдат отменени.

Представителят на Тенеси Марта Блакбърн, която председателства и Комитета по телекомуникациите, ще представи алтернативна мярка. Републиканците имат мнозинство и в двете камари на Конгреса.

Миналата седмица, Държавната комисия по комуникациите временно блокира част от правилата, а това от своя страна е победа за големите интернет доставчици.

Съгласно планираните промени, фирмите първо ще трябва да получат изричното разрешение на потребителите, за да използват местоположението, финансова и здравна информация, семеен статут, както и историята за сърфирането в мрежата.

Председателят на Държавната комисия по комуникациите Аджит Паи, назначен от президента Доналд Тръмп, увери сенаторите, че потребителите ще бъдат защитени дори и без правилата на Обама.

Комисарите от Републиканската партия, включително Паи, твърдят, че старият закон дава права на сайтове като „Фейсбук”, „Туитър” и „Гугъл” възможността да събират повече информация, отколкото доставчиците на интернет и затова доминират в онлайн рекламата.

Американският съюз за граждански свободи разкритикува предложението за отмяна на правилата.

„ С това действие, Конгресът ще позволи на големите доставчици да продават личните данни на потребителите си”, смята председателят на Съюза Нема Синг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук