Ивайло Калфин
на снимката: Ивайло Калфин

Ивайло Калфин заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г., евродепут в периода 2009 – 2014.

Заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2009).

Избран е за народен представител в 43-тото Народно събрание.

 

Новият бюджет на ЕС дава много възможности и ако България иска да запази парите, които получава, трябва да се научи да се конкурира с останалите държави. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Трябва да си признаем, че досега България няма особен успех в това отношение. Но рано или късно, повече от десет години сме членове на ЕС, трябва да се научим да се конкурираме с всички останали с добри проекти”, каза Калфин.

Според него в предложените от еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер промени личат новите приоритети на ЕС. Калфин обясни, че въпреки намаляването на разходите за земеделие и сближаване, се увеличават парите за наука и сигурност.

„За сметка на това се увеличават средствата за наука, особено в някои области – хиперкомпютри, киберсигурност, изкуствен интелект. Увеличават се средствата за охрана на външните граници, за борба и регулиране на миграцията. Увеличават се и парите за младежките програми като „Еразъм”, която позволява младежки пътувания  – нейният бюджет се вдига два пъти. Така че това, което виждаме, е пренареждане и актуализиране на приоритетите на Европейския съюз”, каза още бившият евродепутат.

Цялото интервю с Ивайло Калфин може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук