Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски
Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и Минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.
Заемал е редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект” (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”(1999-2001)
Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония.
Работил е като консултант за световни компании като „Уестнгхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс” и ЕБВР.

 

 

Премиерът Бойко Борисов поиска размразяване на АЕЦ „Белене”, заради интересите на Китайската национална ядрена компания към проекта. Има ли интерес България от изграждането му?

Не може да отговори конкретно на този въпрос, защото има два аспекта – дали ще бъде този проект полезен за България като Национална енергийна система, или общо за България като икономика.

За нашата енергийна система този проект е ненужен на този етап. За българската икономика, ако се появи хипотетично такъв инвеститор, който да не иска задължения към него за обслужване на електроенергията, би имал ефект за българската икономика.

Тоест ние си имаме достатъчно енергия и нямаме нужда от нова Атомна електроцентрала, която да произвежда ток, нали така?

Да, точно така. За националната енергийна система този проект е непотребен. Ние имаме свръхкапацитети.

Сега има проекти, които чакат рехабилитация и биха могли евентуално, при недостиг на енергия, да се използват.

Защо изграждането на АЕЦ „Белене” ту се появява в публичното пространство, ту се забравя за него и в някакви определени ситуации отново започваме да говорим за изграждането му?

Всичко е много логично, защото непоследователните действия на България от 2005г. доведоха до това задължение да платим едно оборудване, което в момента ни е непотребно и се чудим какво да го правим.

Затова се налага държавнически да се помисли как може да се използва. Министър-председателят се опитва да направи нещо, да води преговори с инвеститор.

Но преди да се започнат такива преговори, е нужно да бъде премахнат мораториума, който спира всякакви разговори с инвеститори.

Как тези китайски инвестиционни проекти ще допринесат за благоприятното развитие на страната?

Ако се построи тук една електроцентрала, чието производство да е изцяло за износ, това ще бъде полезно за страната, тъй като ще има ангажиране на местна работна ръка, ще има развитие на региона. Това е потенциал за български инженери.

Но в никакъв случай този проект не трябва да влиза в енергосистемата.

Смятате ли, че българската държава трябва да има участие в този проект?

Би могло да има държавно участие, но то трябва да бъде много ясно преценено колко ще ни струва. Ако ние плащаме за лошата част на ядрената енергетика – за радиоактивни отпадъци и за съхранение на ядрено гориво, в никакъв случай няма да бъде най-изгодният вариант за българската икономика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук