Боян Петров, Радослава Ненова
на снимката: алпинистът Боян Петров и жена му Радослава Ненова

Жената на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, взе трудно решение.

В социалните мрежи Радослава Ненова призова спасителната операция да бъде прекратена.

„Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив”, написа Ненова.

И добавя:

„Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив …“.

Ненова написа още:

„Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване…, но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни”.

Тя посочва, че поради големия поток от информация и коментари е решила да опише много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените.

„Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно – написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!“, написа Радослава Ненова.

Тази сутрин спасители тръгнаха към върха Шиша Пангма, с надеждата да открият българина около най-високия лагер.

Вчера те изкачиха маршрута до там, но не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше забелязана в същия лагер.

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района.

Днес те няма да летят, заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.

На по-ниския лагер 2, има голяма група, която също се очаква днес да продължи издирването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!