Боян Петров
на снимката: Алпинистът Боян Петров

„Сънифест“ е осъществената цел, да се направи квартален фестивал, посветен на Боян Петров, алпинист, учен, еколог, човек с голямо сърце и огромни цели.

„Опитваме се да направим комбинация, в която хем да честваме едни бележит българин, но и да направим нещо за квартала“, каза зам.- кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов, цитиран от БНР.

Събитието ще се състои на кръстената специално на алпиниста улица, в квартал „Манастирски ливади – изток“ на 14 май, събота. Улицата ще бъде пешеходна от 08:00 ч. до 22:00 ч., там децата ще имат възможност да си играят, да карат колело, тротинетки и т.н.

„Специално за деня сме говорили с Драгалевския манастир, който притежава една от тези ливади и ние ще я подготвим, окосим и разградим в една част, хората да могат да дойдат, да играят топка, да седнат или да си направят пикник“, каза още Христо Вълчанов.

Събитието ще завърши с концерт, като преди това ще има разпънати шатри, с различна тематика свързана с част от живота на Боян Петров, като във всяка една от тях в определен час ще има „кратка лекция“ и представяне на съответна кауза.

Самата програма започва официално в 16:00 ч. и жителите на района ще могат да видят презентации на Националния природонаучен музей и организирана детска работилница, Националната асоциация на децата с диабет, с която Боян Петров е работил много, клуб по алпинизъм „Вертикален свят“ и шатра с тематика „Биоразнообразие“.

„Ние искаме да покажем нещата, с които той се е занимавал през живота си, но също да промотираме самите каузи“, добави той.

Официалното откриване на улицата с името „Боян Петров“ ще бъде в 18:00 ч., а от 19:00 ч. ще започне концертът на едни от новите популярни групи „No more many more“ и „Hug or handshake“.

 Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук